Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a vizitat, vineri, mai multe obiective de investiţii din judeţul Timiş. Acesta le-a transmis fermierilor din Timiş, că „în urma discuţiilor purtate cu crescătorii de bovine, am decis ca din 2024 să schimbăm modul în care se acordă Ajutorul Naţional Tranzitoriu care în prezent se dă pe cap de animal, astfel încât întreaga sumă de 77 de milioane de euro să fie acordată pe junicile oprite în fermă, pentru că mi-am propus să cresc efectivele de animale şi să subvenţionez doar vacile care sunt performante”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Obiective de investiţii din judeţul Timiş vizitate de ministrul agriculturii, Florin Barbu, vineri, 29 septembrie 2023.  Primul obiectiv vizitat a fost compania Maxagro, o afacere de familie pornită în 1993, care, în timp, a devenit unul din cei mai mari operatori agricoli din România, ce integrează şi activităţi din alte domenii conexe, fapt care a contribuit la dezvoltarea judeţului Timiş. Astfel, doar în ultimii ani, compania a reuşit să readucă acasă mulţi români plecaţi în străinătate şi să le ofere locuri de muncă, alături de familii. După succesul înregistrat pe partea de agricultură, Maxagro a făcut un pas înainte, atât pentru a integra grupul în zootehnie, dar şi pentru a dezvolta regiunea. Cu 2.500 de vaci Holstein pentru lapte, prin muncă şi ambiţie, s-a reuşit crearea unei ferme care a generat producţie de lapte Bio şi locuri de muncă în zona Gătaia, Timiş. Însoţit de proprietari, ministrul a vizitat ferma şi a ascultat povestea companiei, precum şi viziunea şi perspectivele de viitor ale acestora. Oficialul MADR şi-a exprimat aprecierea pentru performanţa realizată de companie”, arată o postare făcută vineri pe pagina de Facebook a Ministerului Agriculturii.
 
Totodată, ministrul Florin Barbu i-a asigurat pe fermieri de susţinerea sa şi a Ministerului Agriculturii, astfel încât mărcile româneşti cu tradiţie să devină mai puternice şi mai prospere.
 
„În urma discuţiilor purtate cu crescătorii de bovine, am decis ca din 2024 să schimbăm modul în care se acordă ANT, care în prezent se dă pe cap de animal, astfel încât întreaga sumă de 77 de milioane de euro să fie acordată pe junicile oprite în fermă, pentru că mi-am propus să cresc efectivele de animale şi să subvenţionez doar vacile care sunt performante”, a explicat Florin Barbu care a prezentat programele de sprijin ale Ministerului Agriculturii.
 
Al doilea obiectiv pe care l-a vizitat ministrul Barbu a fost ferma Forest and Biomass Romania (FBR), care integrează producţia de biomasă în activităţile agricole şi forestiere tradiţionale.
 
„Forest and Biomass România şi companiile afiliate acesteia deţin şi gestionează în vestul ţării 5.000 de hectare de pădure şi 5.000 de hectare de teren agricol care produc anual circa 50.000 de tone de biomasă, material lemnos şi produse agricole. FBR construieşte un lanţ de aprovizionare cu biomasă echilibrat, integrat în operaţiunile forestiere şi agricole tradiţionale. Întregul model de afaceri se bazează pe gestionarea pădurilor şi a terenurilor agricole, resurse naturale esenţiale, fără a periclita importanţa ecologică şi economică a acestora pe termen lung. FBR a dezvoltat o competenţă unică în ceea ce priveşte plantaţiile de culturi energetice de biomasă prin testarea a peste 70 de soiuri de plante şi a multiple metode de plantare. Cu această ocazie, ministrul a purtat un dialog cu directorul companiei despre culturile bio-energetice, în mod special privind oportunităţile în aplicarea Pactului Ecologic European”, mai arată sursa citată.
 
În finalul vizitei sale, ministrul Agriculturii s-a întâlnit cu fermierii din judeţ, le-a ascultat problemele şi a oferit clarificări pentru fiecare în parte.
 
„În acest context, ministrul i-a anunţat pe cei prezenţi că s-a identificat soluţia astfel încât, pentru proiectele prin PNS, aflate în implementare, care trebuiau finalizate până la finalul anului 2023, atât pentru beneficiari publici, cât şi privaţi, să fie prelungită perioada de finalizare a investiţiei până în 31 decembrie 2025, pentru a evita dezangajarea fondurilor europene”, potrivit sursei menţionate.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.