Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat că Executivul adoptat, în şedinţa de joi, o hotărâre care prevede suplimentarea cu 65 milioane lei a Programului Tomata şi astfel bugetul ajunge de la 292,9 milioane lei la 327,9 milioane lei. El a mai spus că beneficiarii eligibili din acest program vor primi sprijinul de 3.000 euro pentru 1.000 mp cultivaţi cu tomate în spaţii protejate. De asemenea, „bugetul pentru asigurarea finanţării pentru beneficiarii programului ce se va derula în perioada 2023-2024 este de aproximativ 110 milioane lei”, a mai precizat ministrul Barbu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Tot în şedinţa de astăzi a fost aprobată o hotărâre de Guvern privind continuare şi îmbunătăţirea programului de sprijin a producţiei de legume în spaţii protejate, cunoscut sub denumirea de Programul Tomata. În primul rând, hotărârea include suplimentarea bugetului pentru tomatele din ciclul 1 cu aproximativ 65 milioane lei, astfel încât să acoperim toate cererile de plată depuse de fermieri pentru producţia de tomate din ciclul 1. Bugetul creşte, aşadar, de la 292,9 milioane lei la 327,9 milioane lei. Avem şi un număr record de beneficiari înscrişi în program în acest an şi anume aproape 22.088. Prin această decizie adoptată astăzi, beneficiarii eligibili din programul Tomata vor primi sprijinul de 3.000 de euro pentru 1.000 mp cultivaţi cu tomate în spaţii protejate”, a afirmat Florin Barbu, la finalul şedinţei de joi a Executivului.

El a mai spus că, „prin acest act normativ asigurăm şi finanţarea pentru fermierii care se vor înscrie în programul pentru 2023 – 2024 şi vor primi 1.000 de euro/1.000 mp cultivaţi cu tomate, ardei, castraveţi, fasole verde, salată, spanac şi ceapă verde. Condiţiile de eligibilitate prevăzute în actul normativ nu au fost modificate faţă de anul anterior”.

Ministrul Agriculturii a mai precizat că actul normativ stabileşte „ca perioada de valorificare a producţiei să fie 20 octombrie 2023 – 31 ianuarie 2024, astfel încât să asigurăm prezenţa pe piaţa legumelor româneşti cât mai mult timp şi să oferim fermierilor timp suficient să îşi valorifice producţia”.

„Bugetul pentru asigurarea finanţării pentru beneficiarii programului ce se va derula în perioada 2023-2024 este de aproximativ 110 milioane lei”, a mai precizat Barbu. 

De la începutul Programului Tomata în 2017, producţia internă a crescut cu 20%, iar consumul de tomate a crescut cu 18%

Ministrul Agriculturii a prezentat şi câteva cifre privind Programul Tomata şi a precizat că de la debutul programului, în anul 2017, un număr de 101.114 de fermieri au beneficiat de un sprijin cumultat de circa 1,4 miliarde lei. De asemenea consumul de tomate a crescut cu 18% până în anul 2021, iar producţia internă de tomate a crescut cu 20%, în timp ce la importuri a fost înregistrată o creştere de doar 9%.

„Vreau să subliniez că programul Tomata se dovedeşte unul de succes. O să vă prezint câteva cifre în acest sens. De la debutul programului în 2017 şi până în prezent avem 101.114 de fermieri beneficiari ai programului care au primit un sprijin cumulat de aproape 1,4 miliarde lei. Consumul de tomate a crescut cu 18%, de la 38,3 kg per cap de locuitor per an, în 2016, la 45,1 per cap de locuitor per an în 2021, an pentru care avem date definitive de la INS. Producţia internă a crescut cu 20%, în timp ce importurile au crescut în aceeaşi perioadă cu doar 9%. Exportul de tomate româneşti a crescut de aproape patru ori”, a explicat Florin Barbu. 

Acesta a mai spus că sunt alocate 170 milioane euro, prin Planul Naţional Strategic pentur modernizarea serelor şi spaţiilor protejate.

„Ca ministrul al Agriculturii consider că este momentul să venim cu o completare pentru acest program care să asigure prezenţa pe piaţa legumelor româneşti tot timpul anului, astfel încât să diminuăm cât mai mult importurile. Avem 170 milioane euro alocate prin Planul Naţional Strategic pentru modernizarea serelor şi spaţiilor protejate, astfel încât fermierii să poată investi în sistemele de încălzire. Lucrăm deja la ghidurile necesare pentru implementarea acestui sprijin, astfel încât acestea să fie lansate până la finalul lunii octombrie”, a concluzionat ministrul Barbu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.