Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a anunţat joi că semnat recepţia la terminarea lucrărilor pentru platforma de gunoi de grajd din comuna Bistreţ, judeţul Dolj, investiţie de 2,05 milioane lei suportată de minister în proporţie de aproape 91%.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În data de 2 decembrie 2020, a fost semnată recepţia la terminarea lucrărilor pentru platforma de gunoi de grajd din comuna Bistreţ, judeţul Dolj”, a anunţat ministerul.

Investiţia a fost finanţată prin proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” (CIPN), implementat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP). Comuna a primit şi un set de utilaje necesar colectării de la populaţie şi manipulării gunoiului de grajd, constând în: tractor, două remorci, încărcător frontal, maşină de împrăştiat compostul şi cisternă vidanjă.

”Capacitatea de stocare a platformei este de 2.400 metri cubi pe an şi a fost calculată, încă din faza de proiectare, ţinând cont de numărul de animale existente în zonă. Astfel, nevoile locale de depozitare şi compostare a gunoiului de grajd sunt acoperite, inclusiv în perioada de interdicţie a împrăştierii acestuia, aşa cum este prevăzută de Codul de Bune Practici Agricole (noiembrie – martie)”, arată ministerul.

Pentru toate investiţiile făcute de MMAP în cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”, autorităţile locale beneficiare decid, printr-o  hotărâre a Consiliului Local, modul de gestionare, respectiv de acoperire a costurilor de exploatare ale platformei comunale, inclusiv despre modul de valorificarea a compostului (mraniţei) rezultate.

„Din ce în ce mai multe comunităţi devin conştiente de beneficiile pe care le aduc acest tip de investiţii, la nivelul localităţii lor. Acest lucru a fost demonstrat de numărul mare de solicitări primite, atunci când a fost lansat programul competitiv de finanţare. O dată cu platformele comunale şi utilajele aferente, fermierii beneficiază, practic, de un sistem public de colectare şi gestiune a gunoiului de grajd. Iar acest lucru îi scuteşte de investiţii masive în platforme individuale, care sunt obligatorii pentru crescătorii de animale. Şi, în final, un aspect poate chiar mai important, din punctul nostru de vedere, este îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor, prin conservarea resursei de apă freatică şi prin diminuarea mirosului din gospodăriile care cresc animale”, a declarat Vasile Panaite, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Investiţia, în valoare de 2.058.657 lei, a fost suportată în proporţie de 90,57% de către MMAP, contribuţia locală a comunei Bistreţ fiind de 9,43% şi a constat în contravaloarea serviciilor de proiectare. Investiţia urmează să fie exploatată de către UAT şi monitorizată de către MMAP, pe toată durata de viaţă a acesteia.

Comuna Bistreţ este a patra din judeţul Dolj care beneficiază de asemenea investiţii, după Băileşti, Gherceşti şi Sadova.

Beneficiarii investiţiilor făcute în cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” sunt exclusiv UAT-uri, care au fost selectate în cadrul unui program competitiv de finanţare.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitraţi, prin care se urmăreşte reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanţare adiţională. Proiectul iniţial a demarat în 2008 şi s-a încheiat în 2017 şi a finanţat un număr de 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finanţarea adiţională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022. În această fază a proiectului vor fi finanţate peste 86 de comunităţi locale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.