Ministerul Finanţelor a luat cu împrumut joi 600 milioane lei prin vânzarea de certificate de trezorerie scadente la 18 septembrie 2017, în linie cu programul anunţat, pentru care băncile vor primi un randament mediu anual de 0,71%, în creştere sensibilă faţă de licitaţia precedentă pentru o scadenţă similară, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele opt bănci participante la licitaţie au oferit 1,4 miliarde lei, de peste două ori maimult faţă de valoarea anunţată a licitaţiei.

Certificatele de trezorerie nu au dobândă, randamentul fiind calculat ca diferenţă între preţul de vânzare, mai mic decât valoarea nominală, şi valoarea pe care statul o va plăti la scadenţă, care este chiar valoarea nominală.

La licitaţia de joi, randamentul mediu ponderat este de 0,71% pe an, iar cel maxim - de 0,73%, sensibil peste nivelul de la ultima licitaţie cu scadenţă apropiată.

În 13 februarie, Ministerul Finanţelor a plasat certificate de trezorerie pe şase luni la un randament mediu anual de 0,56%.

Astfel, într-o singură lună, costul unui împrumut pe şase luni a crescut cu 27% pentru statul român.

Certificatele de trezorerie sunt împrumuturi pe termen scurt şi foarte scurt, de maximum un an.

Licitaţia de joi vine după două eşecuri la rând în licitaţiile pentri obligaţiuni benchmark, la care Ministerul Finanţelor a respins toate ofertele băncilor, din cauza dobânzilor prea mari.

Ministerul Finanţelor şi-a propus pentru martie 2017 să împrumute de pe piaţa internă 3,7 miliarde lei, la care se pot adăuga 375 milioane lei prin licitaţii suplimentare.

Din valoarea împrumuturilor, 1,2 miliard de lei prin certificate de trezorerie, iar 2,5 miliarde lei prin emisiuni de obligaţiuni.

Tot în martie, Ministerul Finanţelor a programat o licitaţie de obligaţiuni în euro, în valoare de 200 milioane euro.

Pentru februarie 2017, Finanţele anunţaseră un calendar de împrumuturi de 3,4 miliarde lei, dar au luat efectiv cu împrumut doar 3,3 miliarde lei.

În 2017, nevoia de finanţare a statului este în creştere, în condiţiile în care Guvernul a prevăzut un deficit bugetar de 2,99% din produsul intern brut (PIB), faţă de nivelul de 2,41% din PIB atins în 2016.

Comisia Europeană şi mulţi analişti se aşteaptă la un deficit bugetar de peste 3% din PIB în 2017, din cauza supraestimării de către Guvern a veniturilor bugetare şi a valorii PIB.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.