Ministerul Finanţelor a plasat vineri, în sesiunea supplimentară a licitaţiei de titluri de stat cu scadenţă în 26 iulie 2027, obligaţiuni de stat în valoare de 100.000 lei, mult sub nivelul programat, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).
Joi, Ministerul Finanţelor a plasat titluri de 146,75 de milioane de lei (32,6 milioane euro), sub jumătate din valoarea anunţată. În urma licitaţiei supliemntare, valoarea cumulată a titlurilor plasate de stat a ajuns la 146,85 milioane lei.
Valoarea anunţată a licitaţiei de joi a fost de 300 milioane lei, dar Ministerul Finanţelor a preferat să ia o sumă de două ori mai mică, pe fondul cererii slabe.
Băncile participante la licitaţie au oferit doar 194,75 milioane lei. Licitaţia este a doua la rând pentru aceeaşi scadenţă în care cererea este sub valoarea anunţată a licitaţiei.
La licitaţia suplimentară de vineri, oferta băncilor a fost chiar de 100.000 lei, deşi statul avea la vânzare titluri de 45 milioane lei.
Dobânda medie obţinută de bănci a fost de 3,96% pe an, iar cea maximă - de 3,99%.
Analiştii se aşteptau la o liciaţie slabă şi la o plasare a titlurilor sub nivelul programat.
În 1 septembrie 2016, la licitaţia anterioară din aceeaşi emisiune de obligaţiuni scadente 26 iulie 2027, statul a luat cu împrumut 100,6 milioane lei, o treime din valoarea anunţată, iar randamenul mediu primit de investitori a fost de 3,13% pe an.
Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 5,8%.
Randamentele cerute de bănci la titlurile de stat româneşti sunt încreştere în ultima perioadă.
Ministerul Finanţelor şi-a propus pentru ianuarie 2017 să împrumute de pe piaţa internă 3,415 miliarde lei, din care 1 miliard de lei prin certificate de trezorerie, iar 2,1 miliarde lei prin emisiuni de obligaţiuni, la care s-ar putea adăuga 315 milioane de lei prin licitaţii suplimentare.
Recent, directorul direcţiei de Trezorerie şi Datorie Publică din Ministerul Finanţelor, Ştefan Nanu, a declarat la Viena că Ministerul Finanţelor ar putea împrumuta în acest an în jur de 50 miliarde lei de pe piaţa internă şi circa 3 miliarde euro din emisiuni externe de obligaţiuni, niveluri similare cu cele de anul trecut.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...