Ministerul Finanţelor a plasat vineri, în sesiunea supplimentară a licitaţiei de titluri de stat cu scadenţă în 26 iulie 2027, obligaţiuni de stat în valoare de 100.000 lei, mult sub nivelul programat, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Joi, Ministerul Finanţelor a plasat titluri de 146,75 de milioane de lei (32,6 milioane euro), sub jumătate din valoarea anunţată. În urma licitaţiei supliemntare, valoarea cumulată a titlurilor plasate de stat a ajuns la 146,85 milioane lei. 

Valoarea anunţată a licitaţiei de joi a fost de 300 milioane lei, dar Ministerul Finanţelor a preferat să ia o sumă de două ori mai mică, pe fondul cererii slabe.

Băncile participante la licitaţie au oferit doar 194,75 milioane lei. Licitaţia este a doua la rând pentru aceeaşi scadenţă în care cererea este sub valoarea anunţată a licitaţiei. 

La licitaţia suplimentară de vineri, oferta băncilor a fost chiar de 100.000 lei, deşi statul avea la vânzare titluri de 45 milioane lei. 

Dobânda medie obţinută de bănci a fost de 3,96% pe an, iar cea maximă - de 3,99%. 

Analiştii se aşteptau la o liciaţie slabă şi la o plasare a titlurilor sub nivelul programat.

În 1 septembrie 2016, la licitaţia anterioară din aceeaşi emisiune de obligaţiuni scadente 26 iulie 2027, statul a luat cu împrumut 100,6 milioane lei, o treime din valoarea anunţată, iar randamenul mediu primit de investitori a fost de 3,13% pe an. 

Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 5,8%.

Randamentele cerute de bănci la titlurile de stat româneşti sunt încreştere în ultima perioadă.

Ministerul Finanţelor şi-a propus pentru ianuarie 2017 să împrumute de pe piaţa internă 3,415 miliarde lei, din care 1 miliard de lei prin certificate de trezorerie, iar 2,1 miliarde lei prin emisiuni de obligaţiuni, la care s-ar putea adăuga 315 milioane de lei prin licitaţii suplimentare.

Recent, directorul direcţiei de Trezorerie şi Datorie Publică din Ministerul Finanţelor, Ştefan Nanu, a declarat la Viena că Ministerul Finanţelor ar putea împrumuta în acest an în jur de 50 miliarde lei de pe piaţa internă şi circa 3 miliarde euro din emisiuni externe de obligaţiuni, niveluri similare cu cele de anul trecut.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.