Ministerul Finanţelor a vândut joi obligaţiuni de stat în valoare de 265,2 milioane de lei (59 milioane euro) scadente în 26 februarie 2020, în jur de jumătate din nivelul programat, pentru care băncile primesc un randament mediu anual de 2,05%, în creştere sensibilă faţă de ultima licitaţie pentru aceeaşi scadenţă, din decembrie, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Valoarea anunţată a licitaţiei a fost de 500 milioane lei, la care s-a adăugat şi suma de 75 milioane lei pentru sesiunea ofertelor necompetitive. 

La licitaţia precedentă din cadrul aceleiaşi emisiuni de titluri, din 8-9 decembrie 2016, randamentul mediu obţinut de bănci a fost de 1,97% pe an până la scadenţă, iar randamentul maxim - de 1,99%.

Joi, la redeschiderea emisiunii, băncile au obţinut un randament mediu anual de 2,05%, iar randamentul maxim acceptat de stat a fost de 2,07%.

Cele nouă bănci participante la licitaţie au oferit joi 562,2 milioane lei, puţin peste suma cerută de stat, însă Ministerul Finanţelor a preferat să împrumute o sumă mult mai mică, din cauza dobânzilor mari cerute de bănci.

Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 2,25%.

Dobânzile la care se împrumută statul român sunt în urcare semnificativă în ultimele luni, după ce au atins un nivel minim istoric în prima parte a anului trecut. 

Ministerul Finanţelor şi-a propus pentru ianuarie 2017 să împrumute de pe piaţa internă 3,415 miliarde lei, din care 1 miliard de lei prin certificate de trezorerie, iar 2,1 miliarde lei prin emisiuni de obligaţiuni, la care s-ar putea adăuga 315 milioane de lei prin licitaţii suplimentare.

Valoarea este cu 25% sub nivelul celei anunţate pentru ianuarie 2016.

Valoarea împrumuturilor pentru întregul an 2017 va fi cunoscută abia după ce noul guvern realizează proiectul de buget şi anunţă ţinta de deficit bugetar.

Programul de guvernare al PSD, anunţat în campania electorală, prevedea un deficit bugetar de 2,7% din produsul intern brut (PIB) pentru 2017, însă în programul prezentat săptămâna trecută în Parlament era menţionată doar respectarea limitei de deficit prevăzute de tratatele UE, de 3% din PIB. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.