Ministerul Energiei a făcut primele aplicaţii pentru finanţarea unor proiecte strategice în sectorul energetic din România şi a transmis către Banca Europeană de Investiţii (BEI) nouă propuneri de proiecte pentru finanţare din Fondul pentru modernizare, cu un cost de investiţie total de peste 693 milioane euro, din care peste 492 milioane euro au fost solicitaţi din Fondul de Modernizare, a anunţat ministrul Energiei, Virgil Popescu, pe Facebook.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Fondul de Modernizare! Ministerul Energiei a făcut primele aplicaţii pentru finanţarea unor proiecte strategice în sectorul energetic din ţara noastră. Ministerul Energiei în calitate de autoritate competentă pentru gestionarea si derularea Fondului pentru modernizare, a transmis către BEI, prin intermediul platfomei aferente, 9 propuneri de proiecte pentru finanţare din Fondul pentru modernizare, cu un cost de investiţie total de peste 693 milioane euro, din care peste 492 milioane euro au fost solicitaţi din Fondul de Modernizare”, scrie Virgil Popescu, pe Facebook.

Este vorba despre:  un proiect aparţinând beneficiarului CNTEE Transelectrica S.A. – Noua Linie Electrică Aeriană (LEA) 400kv d.c. Constanţa Nord – Medgidia Sud; CAPEX total (fără TVA) 22.992.330 euro / Costuri eligibile: 22.992.330 euro; opt proiecte aparţinând beneficiarului Complexul Energetic Oltenia, CAPEX total (fără TVA) 670.802.780 euro.

”În prezent lucrăm la operaţionalizarea Fondului de Modernizare cu un consultant al BERD pentru a putea deschide call-uri de proiecte pentru toţi cei interesaţi de investiţii în domeniul energetic din România”, arată ministrul.

În ceea ce priveşte noua Linie Electricã Aerianã (LEA) 400 kV Constanţa Nord – Medgidia Sud, aflatã pe lista celor 20 de proiecte strategice de importanţã naţionalã ale Transelectrica, este investiţia pentru care compania a depus aplicaţie de finanţare din bugetul Fondului pentru Modernizare la Banca Europeanã de Investiţii. Valoarea eligibilã a obiectivului investiţional este de aproximativ 23 de milioane de euro.

Investiţia propusã este inclusã şi în lista principalelor proiecte pentru dezvoltarea reţelei electrice de transport din Planul Naţional Integrat Energie şi Schimbãri Climatice (PNIESC), care reprezintã angajamentul României la efortul comun de îndeplinire a obiectivelor europene din domeniul energiei şi climei stabilite pentru anul 2030.

”Implementarea proiectului Noua Linie Electricã Aerianã 400 kV Constanţa Nord – Medgidia Sud va contribui la dezvoltarea reţelei electrice de transport din zona Dobrogea, respectiv la securitatea, flexibilitatea şi adecvanţa Sistemului Energetic Naţional, oferind premisele punerii în funcţiune a unor noi capacitãţi de producţie de energie din surse regenerabile. Proiectul va permite integrarea unei producţii suplimentare de energie electricã din surse regenerabile de circa 685 MW în zona Dobrogea, raportat la orizontul de timp 2025. De asemenea, va asigura o reducere a emisiilor de gaze cu efect de serã cu aproximativ 16.000 de tone pe an”, arată Transelectrica.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.