Ministerul Economiei anunţă, miercuri, că schema HoReCa a demarat cu succes, la această oră fiind finalizate 2.000 de aplicaţii în platforma de înscriere. Unii aplicanţi au întâmpinat dificultăţi în a identifica un expert contabil, astfel că baza de date va fi actualizată cu cu peste 2.500 de nume pentru a facilita întocmirea documentelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Schema HoReCa prezintă un mod facil de aplicare şi se desfăşoară exclusiv online. O parte dintre firmele care au încercat ieri să aplice au întâmpinat însă greutăţi în identificarea expertului contabil sau a auditorului care a certificat diferenţa de cifră de afaceri pentru CAEN-uri. Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a răspuns ieri solicitărilor venite din partea aplicanţilor şi a făcut în timp util o procedură prin care s-au putut verifica experţii contabili sau auditorii pe care aplicaţia nu i-a găsit automat în bazele de date furnizate de asociaţiile profesionale Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din Romania (CECCAR) şi Camera Auditorilor Financiari din România (CAFR) administratorului platformei, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS)”, a transmis, miercuri, Ministerul Economiei.

Ministerul a descoperit împreună cu conducerea Corpului experţilor contabili că baza de date cu experţi contabili pusă la dispoziţie iniţial de CECCAR omitea un număr de aproximativ 2.500 de experţi contabili. Aceştia vor fi introduşi în baza de date a platformei de înscriere la actualizarea din această noapte.

”În fiecare noapte, la ora 23:00, se actualizează baza de date a experţilor contabili şi auditorilor din platformă. O altă eroare, cauzată de un separator în baza de date a auditorilor, furnizată de CAFR, a fost corectată în această dimineaţă. Informăm aplicanţii că, chiar dacă au contract cu o firmă de contabilitate sau de audit, nu pot selecta în aplicaţie firme de audit sau de contabilitate din baza de date. Trebuie să selecteze numele expertului contabil sau al auditorului financiar care a semnat digital raportul aferent aplicării la măsură”, a mai transmis Ministerul.

Ministerul precizează că toate cererile de adăugare în baza de date sunt centralizate de operatorii call-center şi sunt verificate cu CECCAR şi ASPAAS - CAFR pentru a existasiguranţa că cei care nu se regasesc în platformă sunt autorizaţi.

Perioada în care firmele pot aplica se încheie în data de 20 iulie. Firmele pot aplica oricând în această perioadă, pentru că la finanţare nu contează numarul de ordine. Schema este pro-ratată, iar numărul de ordine la înscriere nu conferă niciun avantaj. Măsura HoReCa reprezintă un ajutor de stat finanţat integral de la bugetul naţional pentru firmele din domeniu. 

Ajutorul reprezintă 20% din diferenţa de cifră de afaceri din 2019 şi 2020, a firmelor din HoReCa.

Bugetul schemei este de 2,5 miliarde de lei (credite de angajament), iar creditul bugetar curent este de 1 miliard de lei.

Este estimat să aplice un numar de aproximativ 30.000 de firme.
 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.