Corpul de control al Ministerului Economiei a declanşat în luna septembrie o analiză referitoare la derularea Programului de export, din care a reieşit că, până la 20 octombrie, instituţia a organizat participarea cu pavilion naţional la 41 de târguri internaţionale, pentru organizarea cărora a încheiat contracte în valoare de 23,69 milioane lei, a anunţat, luni, ministerul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Menţionăm că în perioada analizată a anului 2016 (01.01-20.10) au fost programate un număr de 80 de participări la târguri şi expoziţii internaţionale, din care: pentru 41 de târguri a fost organizată participarea companiilor româneşti (în speţă, au fost încheiate contracte pentru organizarea participării în valoare de cca. 23.687.354,34 lei”, precizează oficialii Ministerului Economiei.

Precizarea vine după scandalul legat de prezenţa românească la târgul SIAL din Paris, izbucnit săptămâna trecută, când Chef Adrian Hădean a formulat acuzaţii grave la adresa Ministerului Economiei, cu privire la organizarea standului românesc la SIAL şi la faptul ca producătorii români invitaţi la târg, care au plătit 1.500 de euro taxa de participare, nu şi-au putut expune produsele.

Conform lui Hădean, firma angajată pentru organizarea prezenţei româneşti la SIAL nu şi-ar fi primit banii de la minister, motiv pentru care aceasta nu şi-a îndeplinit obligaţiile.

Ministerul susţine că la cele 39 de târguri la a fost anulată participarea, motivele au fost diverse: patronatul de ramură a solicitat anularea participării, patronatele nu au reuşit să strângă un număr minim de şapte firme eligibile sau nu au existat firme româneşti interesate de participare.

Au existat şi patru cazuri în care nu s-a prezentat niciun prestator de servicii la licitaţie. In alte cazuri, nu au fost primite avizele necesare din partea controlorului delegat din partea Ministerului Finanţelor.

Într-un caz, ofertele depuse de firme nu au fost eligibile, menţionează Ministerul Economiei.

În total, 319 firme au beneficiat de Programul de promovare a exportului pe anul 2016, până la data de 30 septembrie 2016, arată Ministerul Economiei.

„Numărul de contacte economice ce au fost realizate de participanţii români în cadrul pavilioanelor naţionale a fost de 23.384 până la data de 30.09.2016”, se arată în comunicat.

Angajamentele preconizate la export de către beneficiarii programului au însumat circa 251 milioane euro (la 30 septembrie 2016), precizează instituţia.

De asemenea, pe calendarul internaţional se mai regăsesc trei târguri şi o misiune economică, însă participarea la aceste evenimente urmează să se decidă în perioada imediat următoare “în funcţie de opţiunea patronatelor la variantele de participare propuse de MECRMA”.

“Fişele de eficienţă completate de firmele participante în urma fiecărui târg relevă că în 2016, pe perioada analizată se înregistrează, faţă de anul 2015 o creştere a valorii preconizate a se exporta, cu circa 25%; valoarea preconizată a exporturilor în urma participării la Programul de promovare a exportului a fost pentru 2015 de circa 200 milioane euro”, mai arată comunicatul.

Ministerul Economiei subliniază că a introdus o serie de măsuri de eficientizare a derulării programului de promovare a exporturilor, printre care posibilitatea ca ministerul să plătească direct organizatorului internaţional contravaloarea chiriei spaţiului destinat pavilionului naţional, dar şi simplificarea procedurii interne, micşorând numărul de reprezentanţi ai ministerului la faţa locului la un singur delegat.

În plus, a fost prelungită perioada de aplicabilitate a Ordinului nr. 455/2016  de la un an la trei ani, evitând astfel timpul de aşteptare generat de aprobările necesare pentru punerea în aplicare a sa.

Acest ordin asigură predictibilitatea aplicării schemei de ajutor de minimis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.