Ministerul Agriculturii a anunţat că, la solicitarea premierului Viorica Dăncilă, în urma aprecierilor preşedintelui Iohannis, a fost depus la Administraţia Prezidenţială documentul cu privire la: „Apariţia şi evoluţia pestei porcine africane în România”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În urma aprecierilor publice formulate de preşedintele Klaus Werner Iohannis, din dispoziţia prim-ministrului Viorica Dăncilă, a fost depus la Administraţia Prezidenţială în data de 07.09.2018 documentul cu privire la: „Apariţia şi evoluţia pestei porcine africane în România” de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, împreună cu Departamentul Situaţiilor Speciale de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi Autoritatea Naţională Sanitar Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor", anunţă instituţia.

Documentul conţine informaţiile referitoare la apariţia, evoluţia, modul de acţiune privind prevenirea, combaterea şi eradicarea virusului pestei porcine africane.

Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat miercuri verificarea de către instituţiile abilitate a modului în care autorităţile responsabile, reunite în Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU), au pus în aplicare măsurile de control şi prevenţie a răspândirii virusului pestei porcine africane (PPA), aşa cum sunt acestea prevăzute în Programul naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane, adoptat prin Hotărârea Guvernului nr. 830/2016. De asemenea, şeful statului a atras atenţia Guvernului şi premierului cu privire la responsabilitatea pe care trebuie să şi-o asume în legătură cu ineficienţa măsurilor de stopare a răspândirii virusului şi spune că luarea de măsuri tardive, necoordonate şi insuficiente în raport cu nevoile şi situaţia din teren, au reprezentat factori esenţiali care au favorizat răspândirea virusului pestei porcine, cu riscul de a afecta întreg sectorul zootehnic românesc.

Parchetul General a anunţat miercuri că a fost constituit un dosar penal privind epidemia de pestă porcină, procurorii dispunând începerea urmăririi penale in rem pentru infracţiunile de răspândire a bolilor la animale sau plante şi neglijenţă în serviciu. Instituţia preciza că dosarul a fost înregistrat ca urmare a sesizării din oficiu şi a formulării unui denunţ.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.