Masterbuild – General Contractor & Developer, companie de construcţii şi dezvoltare specializată în construcţii industriale şi logistice, a anunţat miercuri începerea lucrărilor de construcţie la noul Centru de Cercetare în Tehnologii Verzi Aerospaţiale “TGA Technologies for Green Aviation” de la Craiova, o investiţie de peste 17 milioane euro, co-finanţată prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi coordonată de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare Aerospaţială Elie Carafoli.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Masterbuild – General Contractor & Developer anunţă începerea lucrărilor de construcţie la noul Centru de Cercetare în Tehnologii Verzi Aerospaţiale – 'TGA Technologies for Green Aviation' de la Craiova, o investiţie de peste 17 milioane euro co-finanţată prin Fondul European de Dezvoltare Regională, coordonată de INCAS – Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare Aerospaţială Elie Carafoli", a informat constructorul.

Localizat în Dolj – Craiova, în proximitatea Aeroportului Internaţional Craiova, pe un teren cu suprafaţa totală de 14.000 mp, noul Centru TGA va avea o suprafaţă totală construită de aproape 8.000 mp, acomodând 2 hale tehnologice, spaţii de birouri, o zonă de laboratoare, precum şi spaţii de întâlnire şi discuţii, transfer de bune practici pentru cercetătorii din laboratoare şi pentru parteneri şi colaboratori.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Centrul va beneficia de tehnologii de vârf precum sisteme robotizate inovative, tehnologii revoluţionare de producţie a componentelor pentru domeniul aerospaţial, instalaţii de ultimă generaţie care vor accelera nivelul de productivitate, sisteme avansate de proiectare şi prototipare 3D.

„Noul Centru TGA de la Craiova, unic în regiune, va creşte semnificativ capacitatea de cercetare – dezvoltare şi inovaţie a României în industria aerospaţială, precum şi de colaborare a României în marile proiecte de cercetare ale Uniunii Europene. Centrul este localizat într-o zonă puternic industrială, care va beneficia atât de sinergiile create de această noua dezvoltare, cât şi de un număr de peste 300 de locuri de muncă generate la nivel local,” declară Cătălin Nae, director general INCAS.

Construcţia proiectului începe în luna septembrie şi va fi predată beneficiarului anul viitor, în acest moment fiind în curs de finalizare proiectul tehnic de execuţie. Implementarea proiectului de finanţare va dura până la sfarşitul anului 2023. 

"Proiectul de construcţie are la bază principii şi tehnologii sustenabile actuale, asigurând atât eficienţa energetică a clădirilor, sănătatea şi siguranţa ocupanţilor, optimizarea costurilor, minimizarea impactului asupra mediului sau optimizarea potenţialului locaţiei. Spre exemplu, acesta este unul dintre puţinele proiecte de investiţii publice care integrează sistemul BMS – Building Management System, un sistem specific clădirilor de ultimă generaţie care permite monitorizarea şi eficientizarea consumului de energie, pentru a evita risipa inutilă de resurse în exploatarea clădirii”, declară Mirela Hărmănescu, COO, Head of Engineering & Technical Dept. în cadrul Masterbuild.

Bazat pe principiile Industry 4.0, Centrul TGA de la Craiova accelerează capacitatea de cercetare -dezvoltare aplicativă pentru industria aerospaţială, ca o componentă de bază a infrastructurii unice de cercetare a INCAS. De asemenea, acesta va asigura mediul de valorificare a potenţialului inovativ asociat dezvoltărilor tehnologice de tip «green» în domeniul aerospaţial.

"Centrul de Tehnologii Aerospaţiale TGA răspunde unei nevoi reale la nivelul industriei din România, în care capacitatea de a dezvolta/maturiza şi de a valida tehnologii de tip «green» pentru Domeniul Aerospaţial este esenţială în contextul promovării sectorului aerospaţial ca domeniu de «smart specialisation» şi asigurarea competitivităţii acestui sector industrial. Proiectul creează premisele participării în parteneriate Europene de anvergură, deschide oportunităţi de colaborare în diverse proiecte ale programelor CS2 (Clean Sky 2) si Horizon 2020 şi implicit creşterea implicării României în cercetarea Europeană", spun reprezentanţii constructorului.

Proiectul de construcţie a fost câştigat în urma unei licitaţii publice anunţate în luna aprilie 2021, de către asocierea dintre companiile Masterbuild – General Contractor & Developer (companie de construcţii şi dezvoltare specializată în construcţii industriale şi logistice) Hit & Cold – companie specializată în instalaţii şi Oopy Arhitectură. 

Proiectul TGA este cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului de finanţare nr. 313 din 14 iulie 2020, încheiat cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării, în calitate de Organism Intermediar, pentru Programul Operaţional Competitivitate 2014 – 2020 (POC), Axa Prioritară 1 - Cercetare, Dezvoltare Tehnologică şi Inovare (CDI) în sprijinul competitivităţii economice şi dezvoltării afacerilor; Acţiunea 1.1.1. – Mari infrastructuri de CD.

Valoarea totală a proiectului este de 85.234.920,65 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 84.756.737,87 (din care valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR este de 72.043.227,19 lei şi valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional este de 12.713.510,68 lei).

INCAS - Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare Aerospaţiala Elie Carafoli este principalul centru de cercetare în ştiinţe aerospaţiale din România, cu o activitate de peste 60 de ani în ingineria aerospaţială, fizica fluxurilor şi aerodinamica aplicată, utilizând tehnologii de ultimă generaţie şi infrastructură unică de importanţă strategică naţională. INCAS a fost implicat în toate proiectele aeronautice naţionale majore pentru zonele civile şi militare şi acţionează în prezent ca un actor important în politica UE pentru dezvoltarea cercetării şi dezvoltării în cadrul viziunii FlightPath 2050 şi al viitorului program Orizont 2020.

Masterbuild este o companie de construcţii şi dezvoltare logistică şi industrială, activă din 2005 atât pe segmentul construcţiilor industriale, cât şi al proiectelor comerciale şi rezidenţiale. Compania activează atât pe întreg teritoriul României, cât şi pe pieţe internaţionale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.