Declaraţia de luni a ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, cum că “eroziunea solului şi creşterea populaţiei pe plan global sunt două motive pentru care preţurile alimentelor vor creşte pe termen lung, iar ieftinirea unor alimente din ultimul an este doar un fenomen de conjunctură”, reprezintă ”o ofensă la adresa consumatorilor, comercianţilor şi producătorilor”, consideră membrii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Scăderea preţurilor la alimente în România ”nu este o situaţie cojuncturală, aşa cum Ministrul Agriculturii încearcă să inducă din nou în eroare opinia publică, ci este rezultatul concret adus de un sistem concurenţial extrem de competitiv în domeniul comerţului alimentar şi a măsurilor curajoase de reducere a taxelor”, susţin marii retailer, într-un comunicat remis News.ro.

Amendamentele la Legea cu 51% alimente locale vor anihila această “conjunctură” favorabilă consumatorului român, vor readuce în piaţă „normalitatea preţurilor mari” şi vor instaura haosul într-unul dintre cele mai performante sectoare economice ale României, fără niciun beneficiu real pentru producătorii locali, mai susţin membrii AMRCR.

”Ceea ce sperăm însă că este cu adevărat conjunctural este realitatea că Ministrul Agriculturii îşi poate contrazice fără probleme atât Guvernul din care face parte, cât şi proprii angajaţi atunci când susţine public o astfel de lege, care evident încalcă Constituţia, legile concurenţei şi principiile comunitare,  parte a statului de drept în România”, potrivit sursei citate.

Marii comercianţi mai afirmă că Guvernul a emis punct de vedere negativ faţă de modificarea Legii 321, iar experţii Ministerului Agriculturii au admis într-o scrisoare trimisă recent la Bruxelles că nu pot susţine o legislaţie care nu respectă libertatea comerţului, concurenţa loială şi un cadru în care libertatea economică să se manifeste constituţional.

Mai mult, aceştia recunosc faptul că este necesar un studiu de impact asupra efectelor, la acest moment complet necunoscute, pe care această lege le-ar putea induce în agricultura şi industria agro-alimentară românească. 

Conform EUROSTAT, în 2015 România şi Polonia au înregistrat cele mai mici preţuri la produsele alimentare din Uniunea Europeană (64% respectiv 63% din media preţurilor la nivel UE). Mai mult, în România au fost înregistrate cele mai mici preţuri la pâine, -53% din media UE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.