Guvernul Marii Britanii va găzdui primul summit din lume privind siguranţa inteligenţei artificiale în Bletchley Park, casa celor care au spart un cod german care a pus capăt celui de-al Doilea Război Mondial, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Executivul britanic a declarat într-un comunicat de presă de joi că va găzdui întâlnirea, care va reuni guverne internaţionale, firme de AI şi experţi în cercetare, pentru a discuta despre ”dezvoltarea şi utilizarea în siguranţă a tehnologiei AI de frontieră”.

Evenimentul va avea loc pe 1 şi 2 noiembrie, a spus guvernul britanic, şi ”va lua în considerare riscurile AI, în special la frontiera dezvoltării, şi va discuta despre modul în care acestea pot fi atenuate prin acţiuni coordonate la nivel internaţional”.

”Pentru a îmbrăţişa pe deplin oportunităţile extraordinare ale inteligenţei artificiale, trebuie să ne asumăm şi să abordăm riscurile pentru a ne asigura că aceasta se dezvoltă în siguranţă în anii următori. Cu puterea combinată a partenerilor noştri internaţionali, a industriei înfloritoare de AI şi a comunităţii academice de experţi, putem asigura acţiunea internaţională rapidă de care avem nevoie pentru dezvoltarea sigură şi responsabilă a IA în întreaga lume”, a declarat joi premierul britanic Rishi Sunak.

Nu este încă clar care companii, guverne sau cercetători vor participa la eveniment.

Pionierii cursei AI sunt în principal mari companii de tehnologie din SUA, cum ar fi Microsoft, un susţinător proeminent al creatorului ChatGPT, OpenAI, Google, care deţine chatbot generativ AI Bard, şi Meta, care este responsabilă pentru modelul de limbaj mare open-source Llama.

Regatul Unit găzduieşte mai multe companii de top implicate în cercetarea, dezvoltarea şi producţia comercială de AI, inclusiv DeepMind, laboratorul de AI din Regatul Unit şi Synthesia, o platformă media digitală care le permite utilizatorilor să creeze videoclipuri generate de AI.

Renumita clădire Bletchley Park a fost casa celor care, în Al Doilea Război Mondial, au contribuit în 1941 la spargerea Codului Enigma, folosit de guvernul german pentru a direcţiona operaţiunile sol-aer pe frontul de est.

Operaţiunea, condusă de matematicianul, informaticianul şi criptograful englez Alan Turing, a reuşit să decripteze mesajele privind strategia militară germană.

Turing este considerat pe scară largă a fi părintele informaticii teoretice şi AI.

Sectorul tehnologic din Regatul Unit a avut probleme în ultimul timp, în urma scăderii investiţiilor de capital de risc.

Capitalul total care circulă în industria tehnologică din Regatul Unit a scăzut cu 57% în prima jumătate a anului 2023, la 7,4 miliarde de dolari, potrivit datelor companiei de capital de risc Atomico.

Marea Britanie s-a orientat ca lider în tehnologie la nivel global, lansând iniţiative pentru a îmbrăţişa inovaţia, cum ar fi monedele digitale, blockchainul şi aşa-numitul ”Web3”.

AI este cea mai recentă tehnologie pe care ţara o vizează şi în care încearcă să stabilească standarde globale.

În iunie, Sunak a prezentat Marea Britanie drept ”casa geografică a reglementărilor globale de siguranţă AI”.

Dar Regatul Unit are un deal abrupt de urcat pentru a concura cu jucători importanţi, cum ar fi SUA şi China.

SUA sunt de departe liderul mondial în ceea ce priveşte inteligenţa artificială, cu firme mari care alocă resurse în tehnologie.

China şi-a aprofundat, de asemenea, impulsul în AI, Alibaba, Tencent şi Baidu lansându-şi propriile lor chatbot-uri generative AI, în timp ce Bejiingul a stabilit deja reguli pentru guvernarea acestor servicii.

”Regatul Unit este bine plasat pentru a juca acest rol de găzduire a talentelor AI de top şi a companiilor lider precum Deepmind. Suntem optimişti în domeniul inteligenţei artificiale şi credem că, cu limitele potrivite, această tehnologie poate fi cu adevărat transformatoare pentru societate”, a declarat Phelim Bradley, CEO al Prolific, o firmă care oferă sondaje plătite privind calitatea tehnologiilor dezvoltatorilor de inteligenţă artificială.

”Pentru ca acest Summit să aibă succes, este important să se acorde suficientă atenţie subiectelor, inclusiv tratamentul echitabil şi etic al lucrătorilor AI (cum ar fi adnotatorii de date), aprovizionarea şi transparenţa datelor utilizate pentru a construi modele AI, precum şi pericolele de părtinire care se strecoară în aceste sisteme datorită modului în care sunt antrenaţi.”

Inteligenţa artificială este aplicată rapid în domenii, de la asistenţa medicală la serviciile financiare şi securitatea cibernetică.

Algoritmii generativi de inteligenţă artificială, în special, prezintă o serie de riscuri pentru societate, experţii avertizând despre potenţialul de înlocuire a locurilor de muncă, dezinformare şi atacuri cibernetice.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.