Statele Unite nu dau semne că ar intenţiona să amâne termenul de 1 august pentru impunerea unor tarife vamale majorate asupra importurilor din Uniunea Europeană, în timp ce Bruxelles-ul intensifică negocierile de ultim moment pentru a evita un conflict comercial deschis, relatează CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Secretarul american pentru Comerţ, Howard Lutnick, a declarat duminică, într-un interviu pentru CBS News, că este ”încrezător că se va ajunge la un acord”, dar a subliniat că termenul-limită este ferm: „Este un termen strict, deci de la 1 august intră în vigoare noile tarife.”

Totuşi, el a precizat că discuţiile pot continua şi după această dată: ”Acestea sunt cele mai mari două blocuri comerciale din lume care vorbesc între ele. Sunt convins că vom ajunge la un acord. Dar tarifele se aplică din 1 august.”

UE a avertizat că pregăteşte măsuri de retorsiune dacă Washingtonul va impune tarife punitive. Lutnick a respins ideea că europenii ar putea lovi în produse americane precum avioanele Boeing sau bourbonul din Kentucky: ”Nu o să facă asta.”

Negocieri sub presiune

În ultimele zile, negocierile dintre Bruxelles şi Washington au intrat într-o fază critică. UE spera să poată obţine un acord similar celui încheiat de Marea Britanie, care a reuşit să păstreze un tarif de bază de 10%, cu unele excepţii pentru automobile, oţel şi industria aerospaţială.

Însă analiştii se arată tot mai sceptici că Bruxelles-ul va reuşi să ajungă la un cadru comparabil. Relaţiile mai tensionate dintre UE şi preşedintele Donald Trump, faţă de cele cu Londra, complică suplimentar dialogul. Trump a criticat frecvent ceea ce consideră a fi un dezechilibru comercial şi practici neloiale din partea UE — acuzaţii respinse de Bruxelles.

Potrivit Consiliului European, comerţul total UE-SUA a fost de 1,68 trilioane de euro în 2024. UE a avut un excedent în bunuri, dar un deficit în servicii. Per ansamblu, surplusul comercial european s-a situat la aproximativ 50 de miliarde de euro anul trecut.

Tarife de până la 30% şi răspunsul european

Vineri, Financial Times relata că Trump ar urmări tarife minime de 15–20% asupra importurilor din UE, păstrând totodată tariful de 25% pentru industria auto — o măsură care ar lovi puternic exportatorii germani.

Arnaud Girod, economist-şef la Kepler Cheuvreux, a declarat pentru CNBC că tarife de 15–20% ”ar fi un dezastru pentru exporturile europene.” În contextul aprecierii euro, astfel de tarife ar duce la scumpiri masive ale produselor europene în SUA şi ar putea reaprinde temerile legate de inflaţie.

În faţa acestui scenariu, statele membre ale UE – cu excepţia Ungariei, aliat fidel al lui Trump – analizează măsuri ferme de răspuns. Printre acestea se numără tarife în valoare de 21 miliarde de euro care sunt ”în aşteptare” până pe 6 august, dar şi un al doilea pachet de contramăsuri care ar afecta comerţul bilateral în valoare de 72 miliarde de euro.

Ar putea fi vizate importuri americane din sectoare precum îmbrăcăminte, produse agricole, alimente şi băuturi. De asemenea, tot mai multe state membre susţin activarea aşa-numitului ”instrument anti-coerciţie” al UE – cel mai puternic mecanism comercial al blocului, care ar permite Comisiei Europene să răspundă rapid şi dur împotriva SUA.

”UE trebuie să îşi arate forţa”

Arnaud Girod a salutat această schimbare de atitudine, afirmând că ”UE, în sfârşit, îşi arată muşchii.” El a subliniat că Bruxelles-ul a fost ”prea blând” până acum şi că, apropiindu-se termenul de 1 august, este momentul să adopte o poziţie mai fermă.

”Faptul că UE nu obţine un acord mai bun decât Marea Britanie este o problemă serioasă,” a spus el. „UE trebuie să demonstreze că structura sa oferă avantaje şi că poate negocia de pe o poziţie de forţă.”

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.