Ministerul Justiţiei a reacţionat, luni, după ce presa a relatat despre chiriile plătite de zeci de magistraţi, în centrul Capitalei, între 60 şi 197 de lei, arătând că ”a constatat faptul că actul normativ nu a mai fost actualizat din anul 2007 şi, deşi nu este iniţiator, va aduce la cunoştinţă necesitatea actualizării acestor cuantumuri”.
Ministerul Justiţiei a transmis un comunicat de presă referitor la cele semnalate în spaţiul public de către mass-media cu privire la locuinţele de serviciu deţinute de Minister.
Ministerul arată că, în conformitate cu dispoziţiile legale, au fost şi sunt îndreptăţite să beneficieze de atribuirea unor locuinţe de serviciu următoarele categorii de personal: Judecătorii, procurorii, personalul asimilat, magistraţii-asistenţi: ”În privinţa contractelor de închiriere încheiate anterior intrării în vigoare a Legii nr. 303/2022, potrivit dispoziţiilor art. 79 alin. (7) din Legea nr. 303/2004 (abrogată), această categorie de personal îşi menţine, prin voinţa legiutorului, drepturile locative pe tot parcursul vieţii. În cazul pensionării pentru limită de vârstă, titularul contractului de închiriere prevăzut la alin. (6) şi, după caz, soţul ori soţia acestuia îşi păstrează drepturile locative pe tot parcursul vieţii”, arată Ministerul Justiţiei. Instituţia precizează că, în privinţa contractelor de închiriere încheiate ulterior intrării în vigoare a Legii nr. 303/2022, prin dispoziţiile art. 210 alin. (2) din acelaşi act normativ, după încetarea raporturilor de serviciu prin pensionare, această categorie profesională nu mai beneficiază de drepturile locative.
”Contractul de închiriere a locuinţelor de serviciu încetează la data eliberării din funcţie, inclusiv prin pensionare, a titularului.”, se menţionează în comunicat.
În cazul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi personalul care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, potrivit dispoziţiilor art. 67^1 alin. (8) din Legea 567/2004[10], această categorie de personal îşi menţine drepturile locative pe tot parcursul vieţii: În cazul pensionării, titularul contractului de închiriere şi soţul ori soţia acestuia îşi păstrează drepturile locative pe tot parcursul vieţii.
” În privinţa personalului de probaţiune, Ministerul Justiţiei are în administrare un fond locativ destinat asigurării dreptului la locuinţă de serviciu, conform prevederilor art. 2 lit. (d) din Legea nr. 114/1996, pentru personalul propriu şi cel al instituţiilor subordonate, fond care include, pe raza Municipiului Bucureşti, un număr de 89 de locuinţe.
”Categoriile de personal menţionate pot beneficia de locuinţe de serviciu, în condiţiile prevăzute de Regulamentul privind atribuirea locuinţelor de serviciu din fondul locativ al Ministerului Justiţiei, aprobat prin Ordinul ministrului justiţiei nr. 927/2006[13]”, spune instituţia.
Cu privire la modul de calcul al chiriilor, ministerul spune că, la nivelul instituţiei, s-au avut în vedere dispoziţiile Hotărârii Guvernului nr. 310/2007, astfel: Potrivit art. 1 alin. (1) din H.G. nr. 310/2007 s-a stabilit tariful de bază (lei/mp) în funcţie de categoria suprafeţei din imobil; Potrivit art. 26 alin. (2) din O.U.G. nr. 40/1999 s-a avut în vedere aplicarea unui coeficient la chiria de bază, conform criteriilor avute în vedere la stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru terenuri.
”În ceea ce priveşte cuantumul chiriei, constatăm faptul că actul normativ nu a mai fost actualizat din anul 2007. Ministerul Justiţiei nu este iniţiatorul acestui act normativ, însă va aduce la cunoştinţa iniţiatorilor (Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Finanţelor) necesitatea actualizării acestor cuantumuri”, menţionează ministerul.
Totodată, Ministerul Justiţiei anunţă că analizează legislaţia în vigoare referitoare la situaţiile locative vizate, în vederea identificării unor iniţiative adecvate pentru adaptarea acesteia la exigenţele actuale, în limitele competenţelor deţinute. Europa Liberă a scris că 81 de persoane – foşti sau actuali magistraţi, avocaţi sau notari – stau în locuinţe de serviciu ale Ministerului de Justiţie şi plătesc chirie între 60 şi 197 de lei.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...