Marea Britanie a pus în circulaţie marţi bancnote noi de cinci lire sterline, din plastic, ce ar urma să fie mai sigure şi mai rezistente, relatează Sky News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bancnotele, pe care este imprimat chipul lui Winston Churchill, nu se vor deteriora în maşina de spălat şi sunt mai greu de falsificat, pentru că au elemente suplimentare de securitate, potrivit Băncii Angliei.

Fiecare bancnotă ar urma să aibă o durată de viaţă de circa cinci ani, de două ori şi jumătate mai mult decât cele actuale.

“(Noul tip de bancnotă – n.r.) va rezista la mizerie şi umezeală, va rămâne în stare bună mai mult timp (…). Folosirea polimerului înseamnă că poate rezista mai bine la îndoiri repetate în portofele sau buzunare şi poate rezista şi în maşina de spălat”, a declarat guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney.

Autorităţile au avertizat, însă, că bancnotele nu pot fi călcate cu fierul, pentru că se deteriorează la temperaturi de peste 120 de grade Celsius.

Acestea sunt primele bancnote din plastic emise de banca centrală de la Londra, deşi Scoţia a folosit anterior polimerul în tipărirea de bani.

Banca Angliei va tipări în prima fază 440 de milioane de bancnote noi, în timp ce firmele vor începe să le retragă de pe piaţă pe cele vechi. De asemenea, populaţia va începe imediat să primească de la ATM-uri şi ghişeele băncilor bancnote noi.

Bancnotele vechi de cinci lire sterline, pe care apărea Elizabeth Fry, vor fi folosite până în mai anul viitor.

Autorităţile britanice vor emite anul viitor şi bancnote din plastic de 10 lire sterline, iar în 2020 vor fi scoase pe piaţă cele de 20 de lire sterline.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.