Ministerul Apărării Naţionale (MApN) anunţă că a primit miercuri scrisoarea de acceptare (Letter of Acceptance - LOA) din partea Guvernului SUA privind achiziţionarea primului sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) tip Patriot, în valoare de 764,78 de milioane de dolari.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acesta este primul din cele şapte sisteme Patriot - patru destinate înzestrării Statului Major al Forţelor Aeriene şi trei Statului Major al Forţelor Terestre -, programul având o valoare totală de circa 3,9 miliarde de dolari fără TVA.

Sistemul pentru care a fost primită scrisoarea de acceptare este estimat la 764,78 milioane de dolari fără TVA şi va fi contractat până la sfârşitul acestui an, după adoptarea de către Parlament a proiectului de lege privind realizarea capabilităţii.

Înzestrarea forţelor armate române cu sisteme moderne de rachete sol-aer cu bătaie mare, interoperabile cu sistemele de rachete sol-aer, cu sistemele de comandă, control, comunicaţii şi cu platformele multirol din dotarea proprie sau a altor state membre NATO constituie o necesitate esenţială, o cerinţă strategică ce trebuie satisfăcută în cel mai scurt timp posibil, spune MApN.

România va utiliza sistemele Patriot pentru a-şi întări apărarea proprie şi pentru descurajarea ameninţărilor regionale.

Configuraţia 3+ care va fi achiziţionată de statul român este cea mai modernă variantă existentă pe piaţă în prezent, din punct de vedere al configuraţiei hardware şi software, al echipamentelor de sol şi rachetelor, iar până la sfârşitul anului România va deveni una dintre cele doar şase ţări NATO care îşi îndeplineşte angajamentul de alocare a două procente din PIB pentru cheltuieli de apărare, adaugă MApN.

Prin documentul Letter of Request (LOR) for Letter of Offer and Acceptance (LOA) for Current Production Configuration 3+ PATRIOT System, înaintat Departamentului Apărării al SUA, Ministerul Apărării şi-a manifestat interesul pentru achiziţionarea a şapte sisteme PATRIOT configuraţia 3+, a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanţă şi muniţiei necesare, pachetul de suport logistic iniţial şi a serviciului de instruire, echipamentelor criptografice şi cu regim special.

În 11 iulie, Departamentul de Stat al SUA a anunţat aprobarea unei posibile vânzări către România în cadrul Programului Foreign Military Sales – FMS a sistemelor PATRIOT configuraţia 3+, cu un cost estimat de 3.9 miliarde de dolari fără TVA, şi notificarea Congresului SUA, conform procedurilor. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.