Deputaţii PNL Diana Morar, Gabriel Andronache şi Sebastian Burduja au depus o propunere legislativă ce are ca scop reglementarea anumitor categorii de societăţi active în domeniul imobiliar, care se circumscriu noţiunii de REIT cunoscut la nivel global. Societăţile pentru investiţii imobiliare (S.I.I. sau REITS) reprezintă un model de investiţii bine consolidat şi recunoscut pe plan global, fiind un factor semnificativ în dezvoltarea economică a ţărilor în care operează, datorită beneficiilor pe care le oferă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Pe fondul transformării pieţei imobiliare, aflată într-o dinamică susţinută de cererea tot mai mare de investiţii atât la nivel local, regional cât şi naţional, se impune ajustarea cadrului legal existent şi completarea lui cu noţiuni care să permită adaptarea tuturor instrumentelor de dezvoltare ale pieţei imobiliare la tendinţele şi provocările din acest domeniu. În egală măsură, acest proiect de lege are în vedere necesitatea dezvoltării pieţei locale de capital şi transformarea acesteia într-o alternativă viabilă de finanţare a companiilor româneşti, precum şi consolidarea statutului curent de piaţă emergentă şi evoluţia către cel de piaţă dezvoltată care ar duce cu sine o implicare mult mai consistentă a marilor investitori instituţionali internaţionali”, precizează expunerea de motive a proiectului legislativ, conform comunicatului de presă al PNL.

Deşi la nivelul Uniunii Europene şi chiar la nivel mondial interesul investitorilor pentru aceste instrumente financiare a crescut semnificativ în ultimii ani, în România lipsea o reglementare la nivelul codului fiscal, dar şi din punct de vedere juridic al acestor concepte, blocând astfel dezvoltarea contribuabililor care desfăşoară activităţi de acest gen, dar şi a celor interesaţi să investească. Astfel, iniţiativa deputaţilor liberali rezolvă această problemă, stabilind un cadru legal aliniat practicilor internaţionale pentru aceste instrumente financiare.

Proiectul are în vedere reglementarea condiţiilor pe care o societate trebuie să le îndeplinească pentru a fi încadrată în categoria de S.I.I., regimul fiscal aplicabil S.I.I.-urilor şi societăţilor cu profil imobiliar deţinute de S.I.I., precum şi alte aspecte referitoare la existenţa şi funcţionarea acestor entităţi, conform sursei citate.

Astfel, pe lângă definirea acestei categorii de companii, iniţiatorii legii propun şi un regim fiscal avantajos, dar şi condiţii specifice de înfiinţare, ce pot fi consultate în proiectul legislativ.

„Iniţiativa legislativă pe care o propunem reglementează un segment incert până acum în România, care va stimula şi companiile interesate de această abordare, şi piaţa de capital, dar şi micii investitori care vor avea posibilitatea de a investi în active imobiliare de mare valoare, uneori inaccesibile din cauza costurilor ridicate. Este o propunere care, după ce va deveni lege, va da un imbold important acestui domeniu important în economia ţării”, a declarat Diana Morar, deputată PNL, potrivit sursei menţionate..

Gabriel Andronache a explicat că „o caracteristică esenţială a acestor instrumente financiare este aceea ca au transformat o categorie de active cu cel mai redus grad de lichiditate într-un activ care prin intermediul vehiculului investiţional devine lichid, asemănător acţiunilor si obligaţiunilor”.

„Activele imobiliare sunt de asemenea atractive comparativ cu surse tradiţionale de venit. De asemenea, reglementările stricte la care sunt supuse şi standardele riguroase pe care le respectă stimulează transparenţa şi încrederea investitorilor în piaţa imobiliară, permiţându-le să ia decizii în cunoştinţă de cauză pe baza unor informaţii exacte şi actualizate. Am încredere că senatorii şi deputaţii din Parlamentul României vor susţine şi vota această propunere legislativă”, a completat Andronache, deputat PNL.

Ministrul Energiei, liberalul Sebastian Burduja a subliniat că „lipsa unui cadru legal adecvat pentru S.I.I. în România inhibă dezvoltarea acestei pieţe la nivel local, privând economia românească de oportunităţile create de acest tip de instrument, precum existenţa unei noi surse de finanţare stabile, diversificarea şi creşterea accesibilităţii investiţiilor imobiliare, atragerea de capital străin, crearea de noi locuri de muncă şi stimularea dezvoltării domeniului imobiliar în ansamblu”.

„Cu această iniţiativă legislativă vom repara aceste inechităţi şi vom stimula acest domeniu, în paralel cu dezvoltarea pieţei de capital”, a mai spus Burduja, potrivit sursei amintite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.