Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 170/2022 privind aprobarea unor măsuri pentru consolidarea capacităţii administrative a Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene de gestionare a programelor operaţionale pentru perioada de programare 2021 – 2027. Actul normativ prevede preluarea la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a activităţii, structurii şi personalului Direcţiei Generale Programe Europene Capacitate Administrativă şi ale Direcţiei Generale Program Operaţional Regional, de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Totodată, este înfiinţată în cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Direcţia Asistenţă Gestionare Programe Operaţionale Regionale cu atribuţii în coordonarea la nivel naţional a programelor operaţionale regionale pentru a asigura buna funcţionare şi implementarea acestora.

Şeful statului a mai promulgat legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice, şi pentru stabilirea unor măsuri bugetare.

De asemenea, preşedintele Iohannis a promulgat legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, precum şi pentru completarea Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale.

Totodată, Iohannis a promulgat legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului  nr. 188/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală şi pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 74/2013 privind unele măsuri pentru îmbunătăţirea şi reorganizarea activităţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

El a mai promulgat legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului  nr. 34/2022 pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi unele măsuri pentru implementarea programelor aferente Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19 2020/C 91 I/01. Actul normativ are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.4/2023 prin care se stabileşte cadrul legal pentru restituirea sumelor reţinute cu titlu de contribuţii de asigurări sociale de sănătate de către casele teritoriale de pensii sau, după caz, de casele sectoriale de pensii din subordinea Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii, respectiv entităţilor care plătesc venituri din pensii, în temeiul unor dispoziţii din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.130/2021, care au fost declarate neconstituţionale prin Decizia Curţii Constituţionale nr.650/2022.

Legea promulgată mai sus mai prevede că sumele reţinute din veniturile din pensii realizate de persoanele fizice, cu titlu de contribuţii de asigurări sociale de sănătate de la data de 1 ianuarie 2022 până la data de 27 decembrie 2022 inclusiv, sunt restituite lunar în perioada 1 martie 2023 - 28 februarie 2024, după recalcularea venitului impozabil corespunzător lunilor pentru care se efectuează restituirea, în conformitate cu prevederile Legii nr.227/2015.

Şeful statului a promulgat şi legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului  nr. 171/2022 pentru accelerarea implementării proiectelor de infrastructură finanţate din fonduri externe nerambursabile, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.