Grupul KMG International (KMGI), fostul Grup Rompetrol, a anunţat joi că a înregistrat în prima jumătate a acestui an un rezultat operaţional EBITDA de 114,6 milioane de dolari, cu 60% peste cel atins în perioada similară a anului trecut, susţinut în special de activităţile de rafinare şi trading cu produse petroliere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rezultatul a fost obţinut pe fondul unei creşteri cu 27% a cantităţilor de materii prime procesate şi cu 80% a volumelor totale de produse comercializate în primul semestru, potrivit companiei.

”În acelaşi timp, rezultatul net, susţinut şi de programele interne de optimizare şi reducere a costurilor, s-a ridicat la 30,6 milioane de dolari, faţă de un nivel de 5,2 milioane de dolari consemnat în perioada ianuarie-iunie 2017”, se arată în comunicat.

Cifra brută de afaceri a grupului, în primele şase luni, a fost de 6,67 miliarde dolari, o creştere de 65% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în linie cu evoluţia preţurilor la materia primă şi produsele petroliere.

”Contribuţia grupului la bugetul României din 2007 şi până în prezent se ridică la peste 15,8 miliarde de dolari. In primul semestru al anului, KMGI a virat peste 930 milioane de dolari către bugetul de stat”, se arată în comunicat.

Unităţile de producţie ale grupului din România au prelucrat, în primul semestru, o cantitate totală de materie primă de 3,4 milioane tone (+27%), KMGI fiind cel mai mare rafinor intern (rafinăriile Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti) şi unicul producător de polimeri, hexan sau bitum rutier, potrivit companiei.

”În acest context, Rompetrol Rafinare – operatorul unităţilor de procesare a consemnat o majorare semnificativă a rezultatului operaţional şi a celui net, până la un nivel de 85,8 milioane de dolari şi respectiv, 2,8 milioane de dolari”, se arată în comunicat.

Petromidia Năvodari, nivel record al materiilor prime procesate

Cea mai mare unitate de profil din România – rafinăria Petromidia Năvodari, a reuşit să obţină în primul semestru un nivel de 3,1 milioane de materii prime procesate, un record în istoria sa de aproape 40 de ani. Rafinăria Petromidia a obţinut în prima jumătate a anului circa 2,42 milioane tone carburanţi, din care peste 64% au fost carburanţii diesel şi cel special pentru aviaţie - jet.

În acelaşi timp, rafinăria Vega Ploieşti a prelucrat o cantitate totală de circa 194.000 tone, în creştere cu 28% faţă de perioada similară din 2017. În luna mai, unitatea a consemnat un record istoric al materiilor procesate de 42.000 tone, precum şi un record de 13 kt pentru producţia de bitum.

Unitatea din Ploieşti funcţionează în sinergie cu rafinăria Petromidia, care îi asigură integral materiile prime/semifabricate necesare obţinerii de produse speciale cu o valoare adaugată ridicată (bitum, solvenţi, hexan). Gradul de utilizare a capacităţii de prelucrare în primul semestru s-a majorat cu 28% în cazul rafinăriei Petromidia (98,45%), respectiv cu peste 25% pentru Vega (117,53%).

Avans de 5% pe zona de retail

Totodată, în prima jumătate a anului, cererea internă şi regională de carburanţi a fost afectată atât de condiţiile meteo severe din primul trimestru, cât şi de cele economice generale (impactul evoluţiei interne şi internaţionale a preţurilor), potrivit companiei.

Grupul, prin diviziile de retail din România, Bulgaria, Moldova şi Georgia, a obţinut în primul semestru o creştere cu 5% a volumelor de carburanţi comercializaţi, până la un nivel de aproximativ 1,5 milioane tone.

Subsidiara din România şi-a majorat cu 12% a cantităţilor de carburanţi comercializaţi (inclusiv gaz petrolier lichefiat) faţă de nivelul de 950.000 tone în primul semestru din 2017.

”Pe plan intern, vânzările totale de produse petroliere în prima jumatate a anului s-au ridicat la 1,4 milioane tone, cu circa 15% peste rezultatul obţinut în perioada similară a anului trecut. Vânzările directe ale unităţilor de producţie s-au majorat cu 37% până la un nivel de 372.000 tone, în contextul în care şi divizia de petrochimie şi-a imbunatatit în primul semestru din 2018 cu 26% cantităţile de polimeri livraţi în România”, se arată în comunicat.

KMG International a continuat să îşi extindă reţeaua regională de distributie carburanţi, ajungând la finele lunii iunie la un număr de 1.094 puncte (staţii proprii, staţii partener, staţii expres, baze interne), în creştere cu 88 de unităţi faţă de iunie 2017.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.