Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, marţi la Palatul Cotroceni, pe directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, aflat în vizită oficială în România. La întrevedere, şeful statului a evidenţiat rolul esenţial al AIEA în promovarea utilizării paşnice a energiei nucleare şi a aplicaţiilor acesteia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele României a subliniat importanţa organizării primului Summit al Energiei Nucleare, desfăşurat recent la Bruxelles, precum şi necesitatea investiţiei în inovare tehnologică pentru dezvoltarea domeniului energiei nucleare, transmite Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat de presă.

De asemenea, Iohannis a salutat eforturile Directorului General al AIEA în vederea asigurării siguranţei şi securităţii facilităţilor nucleare şi radiologice şi a transmis asigurări că ţara noastră va continua susţinerea activităţilor Agenţiei pe acest palier.

Totodată, Preşedintele României s-a referit la programul energiei nucleare dezvoltat de România, în special la investiţiile de modernizare de la Centrala Nuclearo-Electrică Cernavodă şi la investiţiile în tehnologii moderne, precum cele în reactoare modulare mici (SMR).

La rândul său, directorul General Rafael Grossi a evidenţiat implicarea activă şi constantă a României în eforturile de consolidare a rolului AIEA în contextul actual de securitate. Totodată, Rafael Grossi a subliniat cooperarea bilaterală excelentă în domeniul utilizării în condiţii de siguranţă a energiei nucleare.

Sursa citată mai spune că directorul general al AIEA a remarcat gradul avansat de dezvoltare al sectorului energiei nucleare în România, exemplificat prin investiţiile de la Centrala Cernavodă şi cele în reactoare modulare mici. De asemenea, Rafael Grossi a subliniat faptul că acestea au un rol esenţial în asigurarea autonomiei energetice a ţării şi în reducerea costurilor pentru consumatori.

Întrevederea a prilejuit, totodată, un schimb de opinii cu privire la evoluţiile tematicilor relevante pentru activitatea AIEA, în primul rând siguranţa şi securitatea centralelor nucleare din Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.