JT Grup Oil S.A., companie de pe piaţa distribuţiei de carburanţi, anunţă finalizarea primei etape de dezvoltare a proiectului JT Terminal, terminal privat de produse petroliere din România. Valoarea investiţiei în prima fază a proiectului a fost de 15 milioane de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”JT Grup Oil S.A., una dintre cele mai importante companii de pe piaţa distribuţiei de carburanţi, anunţă finalizarea primei etape de dezvoltare a proiectului JT Terminal, terminal privat de produse petroliere din România. Odată cu finalizarea lucrărilor de infrastructură a fost închis şi contractul de finanţare obţinut din fonduri europene nerambursabile prin Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM) prin care compania a beneficiat de 11 milioane de euro”, anunţă compania.

Cu o investiţie totală de 25 milioane de euro, obţinută din trei surse de finanţare - capital propriu, credit de investiţie acordat de UniCredit Bank Romania şi finanţare prin Programul Operaţional de Infrastructură Mare - la finalizare, JT Terminal va fi un terminal privat de produse petroliere.

Amplasat în incinta Portului Constanţa Nord, zona fluvio-maritimă, terminalul va dispune de opt rezervoare cu o capacitate totală de stocare de 31,500 de tone. Conectat pe calea ferată şi rutieră la infrastructura portuară şi naţională, noul terminal multi-modal şi complet automatizat, va permite încărcarea şi descărcarea simultană a navelor, vagoanelor şi cisternelor, reducând timpii de aşteptare în port pentru încărcarea sau descărcarea carburanţilor.

Capacitatea de încărcare şi descărcare a terminalului este între 700 şi maxim 1,000 de tone pe oră pentru nave, între minim 300 şi maxim 700 de tone pe oră pentru trenuri şi între minim 40 şi maxim 80 de tone pe oră pentru cisterne. În plus, terminalul poate încărca şi descărca barje de la 3.000 la 9.000 de tone, 16 vagoane simultan, pe două linii ferate paralele şi 20 de cisterne.

Compania îşi reafirmă angajamentul faţă de mediul înconjurător, prin utilizarea consumului de energie verde produs de o centrală fotovoltaică de 250 kW.

”JT Terminal va fi cel mai modern terminal de produse petroliere lichide de la Marea Neagră care oferă spaţii de stocare şi manipulare pentru produse specifice precum motorină, biodiesel, bitum şi alte produse lichide cu scopul final de a le distribui pe piaţa internă sau externă de carburanţi. Este un proiect amplu, dezvoltat în două etape. Prima etapă, ce presupune dezvoltarea infrastructurii, a fost finalizată şi, odată cu aceasta, a fost închis şi proiectul de finanţare obţinut din fonduri europene nerambursabile. A doua etapă, pe care o vom desfăşura în perioada martie-decembrie constă în dezvoltarea suprastructurii necesare pentru a susţine implementarea proiectului în întregime. JT Terminal este prima şi singura companie privată românească care a obţinut finanţare pe AA POIM, iar încrederea acordată de Guvernul României prin Ministerul Transporturilor şi al Infrastructurii subliniază valoarea şi importanţa acestui proiect”, punctează Jean Paul Tucan, acţionarul majoritar al JT Grup Oil SA.

De asemenea, după ce va fi 100% operaţional şi datorită capacităţilor de stocare, JT Terminal va creşte cantitatea de carburanţi importată, dar şi capacitatea de stocare şi distribuţie a carburanţilor, acoperind până la un milion de tone pe an din deficitul anual de două milioane şi jumătate de tone.

”JT Grup Oil este un jucător important pe piaţa combustibililor şi dezvoltator al primului terminal privat de produse petroliere din România. Avem o echipă de management care a demonstrat în timp profesionalism şi rezilienţă, două atribute care ne-au ajutat să creştem natural în ultimii zece ani şi să devenim o companie echilibrată financiar care a câştigat încrederea a peste 500 de clienţi din sectoare diverse de activitate. Dezvoltarea primului terminal privat din România este o evoluţie firească a companiei, ce a venit ca urmare a unui deficit de 20-30% a capacităţii de stocare şi distribuţie a carburanţilor pe piaţa din România. Ne bucurăm să vedem că, acum, aproape de finalizarea construcţiei, semnalele din piaţă vizavi de JT Terminal sunt pozitive. Iar acest lucru este confirmat de interesul partenerilor noştri din Bulgaria, Ucraina sau Ungaria care cer capacităţi de depozitare şi încărcare-descărcare a produselor”, declară Bogdan Aldea, preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al JT Grup Oil S.A.

JT Terminal este o investiţie strategică atât pentru întreaga regiune cât şi pentru zona de Est a Europei, spune acesta. Cu o capacitate de un milion de tone pe an, acesta va deservi România, Ungaria, Serbia, Austria şi Ucraina, o piaţă enormă, care astăzi are nevoie acută de creşterea capacităţilor de stocare şi distribuţie.

În prezent, JT Grup Oil S.A. desfăşoară operaţiuni de distribuţie de carburanţi în zona de Sud-Est a României cu       ajutorul unei flote proprii de 11 cisterne cu o capacitate de până la 40.000 de litri, dotate cu pompe şi indicatoare pentru măsurarea cantităţii livrate. Pentru distribuţia de carburanţi în zona de nord a ţării, compania are parteneriate cu reprezentanţi ai mediului de business, colaboratori pe termen lung.

Fondată in 2001, JT Grup Oil S.A. este o companie care activează pe piaţa distribuţiei de carburanţi şi dezvoltatorul primului terminal privat de produse petroliere din România în portul Constanţa. În perioada 2004-2005, a construit un terminal de bitum la Medgidia, pe care l-a vândut la scurt timp după recepţie, iar banii obţinuţi în urma vânzării au fost investiţi în dezvoltarea reţelei de distribuţie de carburanţi. În 2008, compania a început să dezvolte reţeaua de distribuţie şi a introdus pe piaţă peste 250 de rezervoare dotate cu pompe şi indicatori de nivel. Din 2023, JT Grup Oil S.A. şi-a diversificat gama de produse, şi a accesat segmentul de motorină fără acciză, care deserveşte vasele comerciale pentru porturile Midia şi Constanţa.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.