Preşedintele american Joe Biden a semnat un ordin executiv în vederea implementării unui nou cadru pentru a proteja confidenţialitatea datelor cu caracter personal partajate între SUA şi Europa, a anunţat vineri Casa Albă, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Noul cadru umple un gol semnificativ în protecţia datelor de peste Atlantic, deoarece o instanţă europeană a anulat o versiune anterioară în 2020.

Curtea a constatat că SUA avea o capacitate prea mare de a supraveghea datele europene transferate prin sistemul anterior. Cazul de judecată, cunoscut sub numele de Schrems II, ”a creat o incertitudine enormă cu privire la capacitatea companiilor de a transfera date cu caracter personal din Uniunea Europeană în Statele Unite într-o manieră conformă cu legislaţia UE”, a scris la momentul respectiv adjunctul de atunci al secretarului pentru Comerţ, James Sullivan, într-o scrisoare publică, la scurt timp după decizie.

Rezultatul a făcut ca firmele din SUA să fie nevoite să utilizeze diferite ”mecanisme de transfer de date aprobate de UE” pe o bază ad-hoc, creând mai multă complexitate pentru afaceri, a scris Sullivan.

Aşa-numitul Privacy Shield 2.0 încearcă să abordeze preocupările europene cu privire la posibila supraveghere de către agenţiile de informaţii din SUA.

În martie, după ce SUA şi UE au convenit în principiu asupra noului cadru, Casa Albă a declarat într-o fişă informativă că SUA ”s-au angajat să pună în aplicare noi garanţii pentru a se asigura că activităţile de informaţii cu semnale sunt necesare şi proporţionale în urmărirea securităţii naţionale definite. obiective."

Noul cadru va permite persoanelor din UE să solicite despăgubiri printr-o instanţă independentă de control pentru protecţia datelor, formată din membri din afara guvernului SUA. Acel organism ”ar avea autoritate deplină să judece cererile şi să direcţioneze măsuri de remediere, după cum este necesar”, conform fişei informative din martie.

Înainte ca o problemă să ajungă la DPRC, responsabilul cu protecţia libertăţilor civile din Biroul Directorului de Informaţii Naţionale va efectua şi o investigaţie iniţială a plângerilor.

Deciziile sale sunt, de asemenea, obligatorii, sub rezerva evaluării organismului independent.

Ordinul executiv îndrumă comunitatea de informaţii din SUA să actualizeze politicile şi procedurile pentru a se potrivi noilor prevederi privind protejarea confidenţialităţii.

De asemenea, solicită Consiliului de Supraveghere a Confidenţialităţii şi a Libertăţilor Civile, o agenţie independentă, să examineze aceste actualizări şi să efectueze o evaluare anuală pentru a stabili dacă comunitatea de informaţii a aderat pe deplin la deciziile obligatorii de despăgubire. „

Cadrul de confidenţialitate a datelor între Ue şi SUA include un angajament solid de a consolida garanţiile privind confidenţialitatea şi libertăţile civile pentru informaţii despre semnale, ceea ce va asigura confidenţialitatea datelor cu caracter personal ale UE”, a declarat reporterilor, joi, secretarul pentru Comerţ, Gina Raimondo.

Raimondo a spus că va transfera o serie de documente şi scrisori de la agenţiile guvernamentale relevante ale SUA, care descriu funcţionarea şi aplicarea cadrului,către omologul său din UE, comisarul Didier Reynders.

UE va efectua apoi ”o determinare a adecvării” măsurilor, a spus Casa Albă. Acesta va evalua suficienţa măsurilor de protecţie a datelor, pentru a restabili mecanismul de transfer al datelor.

Companiile americane de tehnologie şi grupurile industriale au salutat măsura, iar reşedintele pentru afaceri globale  al Meta, Nick Clegg, a scris pe Twitter: ”Salutăm această actualizare a legislaţiei americane, care va ajuta la menţinerea internetului deschis şi la menţinerea conectate a familiilor, întreprinderilor şi comunităţilor, oriunde s-ar afla în lume.”

Linda Moore, preşedinte şi CEO al grupului industrial TechNet, a afirmat într-o declaraţie: ”Aplaudăm Administraţia Biden pentru că a luat măsuri afirmative pentru a asigura eficienţa şi eficacitatea fluxurilor de date transfrontaliere americane şi europene şi vom continua să lucrăm cu Administraţia şi membri ai Congresului din ambele partide, să adopte un proiect de lege federal privind confidenţialitatea.”

Dar unele organizaţii de supraveghere a consumatorilor şi a confidenţialităţii datelor au criticat amploarea protecţiei datelor.

BEUC, un grup european pentru consumatori, a declarat într-un comunicat că acest cadru ”este probabil încă insuficient pentru a proteja confidenţialitatea şi datele personale ale europenilor atunci când traversează Atlanticul”.

Grupul a adăugat că ”nu există îmbunătăţiri substanţiale pentru a aborda problemele legate de utilizarea comercială a datelor cu caracter personal, un domeniu în care acordul anterior, Scutul de confidenţialitate UE-SUA, nu a îndeplinit cerinţele GDPR”, referindu-se la Regulamentul general european privind protecţia datelor.

Ashley Gorski, avocat senior la Proiectul de Securitate Naţională ACLU, a afirmat într-o declaraţie că ordinul ”nu merge suficient de departe. Nu reuşeşte să protejeze în mod adecvat intimitatea americanilor şi a europenilor şi nu reuşeşte să se asigure că situaţile persoanelor a căror confidenţialitate este încălcată vor fi soluţionate de un decident complet independent.”

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.