Un nou acord nuclear între puterile mondiale şi Iran ar permite altor naţiuni să evite sancţiunile şi ar oferi Teheranului 100 de miliarde de dolari pe an pentru a destabiliza Orientul Mijlociu, a declarat miercuri prim-ministrul israelian Yair Lapid, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Statele Unite îşi propun să răspundă în curând unui proiect de acord propus de Uniunea Europeană care ar restabili acordul nuclear din 2015 cu Iranul, în baza căruia Teheranul a restrâns programul disputat de îmbogăţire a uraniului în schimbul reducerii sancţiunilor.

Acordul a fost abandonat în 2018 de preşedintele american de atunci, Donald Trump.

Actualul preşedinte Joe Biden a încercat să reactiveze acordul prin renegocierea acestuia.

Iranul a cerut ca sancţiunile financiare şi comerciale paralizante ale SUA, reimpuse de Trump, să fie abandonate ca parte a oricărui nou acord.

”Pe masă chiar acum se află o afacere proastă. Ar oferi Iranului o sută de miliarde de dolari pe an... care vor fi folosite pentru a submina stabilitatea în Orientul Mijlociu şi pentru a răspândi teroarea pe tot globul”, a spus Lapid.

Iranul neagă că ar susţine terorismul.

”Eliminarea totală a sancţiunilor asupra sectoarelor precum bancar – împotriva instituţiilor financiare desemnate astăzi ca susţinând terorismul – înseamnă că iranienii nu vor avea nicio problemă în spălarea banilor... Iranul va ajuta alte naţiuni care se confruntă cu sancţiuni pentru a le ocoli”.

Lapid nu a oferit detalii sprivind pe ce se bazează cifra de 100 de miliarde de dolari şi nu a numit naţiunile care ar putea evita sancţiunile.

Unii critici ai proiectului de acord subliniază posibilitatea ca Rusia, care a participat la pactul din 2015 cu Iranul, dar care acum se află sub sancţiuni occidentale severe pentru invadarea Ucrainei, să intensifice tranzacţiile cu Iranul, inclusiv cu petrol şi arme.

Miercuri, Iranul a lansat exerciţii pentru a-şi testa dronele de luptă şi de recunoaştere, a informat presa de stat, pe fondul îngrijorărilor SUA cu privire la posibila furnizare de avioane fără pilot de fabricaţie iraniană către Rusia, pentru a fi utilizate în invazia sa din Ucraina.

Israelul nu participă la negocierile nucleare în curs. Însă îngrijorările sale cu privire la inamicul său principal şi ameninţările voalate de a lua măsuri militare preventive împotriva Iranului, dacă consideră că diplomaţia nu funcţionează, au ţinut capitalele occidentale atente.

Ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, este de aşteptat să călătorească la Washington joi, a declarat biroul său, în urma altor oficiali israelieni de securitate care au purtat discuţii cu oficialii americani despre Iran.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.