Mişcările de curs valutar din ultima perioadă, prin care leul s-a depreciat sau apreciat cu circa 1% în faţa euro, au fost normale, în condiţiile în care cursul este stabilit de piaţă, nu de Banca Naţională a României (BNR), iar numărul operaţiunilor mari pe piaţa valutară este de 3.000-10.000 pe zi, a afirmat luni guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În 21 iunie, BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,5987 lei/euro, în creştere cu 0,07% faţă de nivelul precedent şi nou nivel maxim din 3 august 2012, în condiţiile în care investitorii aşteaptau rezultatul votului pe moţiunea de cenzură depusă de către alianţa PSD-ALDE împotriva propriului guvern şi clarificări despre formarea unui nou executiv.

Guvernatorul a declarat luni că mişcările de pe piaţa valutară din ultima perioadă au fost unele în limite normale, de circa 1%, în condiţiile în care euro s-a apreciat sau s-a depreciat în raport cu dolarul american şi cu aproape 5%. În plus, Isărescu susţine că acest curs este stabilit de piaţă, nu prin intervenţia BNR.

”Sunt 3.000-10.000 operaţiuni mari zilnic pe piaţa valutară. Nu trece nicuna prin BNR. România are acest mare avantaj de a avea un curs stabil. (...) Spunea cineva ca acest curs îl stabileşte Isărescu. Mă simt flatat. Să-mi spuna mie analistul respectiv cum pot eu să controlez mii de operaţiuni”, a afirmat guvernatorul.

Guvernatorul susţine că nu există un curs al BNR, ci al pieţei, iar rolul băncii centrale este de a face o medie a cotaţiilor existente în piaţă.

”BNR nu setează cursul, îl calculează. Şi când intervenim, rar intervenim direct în piaţă. (...) Nu spunem când intervenim. Nu spune asta nicio bancă centrală. (...) O intervenţie are multe semnificaţii. Când cumpărăm valută, introducem lei în piaţă, când vindem valută, absorbim lei. Implicaţiile sunt mai mult mai complicate decât par”, a afirmat Isărescu.

După numirea noului guvern şi reducerea tensiunilor politice, leul s-a apreciat treptat în raport cu euro. BNR a anunţat luni un curs de referinţă de 4,5560 lei/euro, în creştere cu 0,05% faţă de nivelul precedent, în condiţiile în care leul a cedat uşor teren pe o tendinţă regională.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.