Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a invitat băncile comerciale din România să fie mai active în Republica Moldova, în condiţiile în care a fost finalizat un proiect de twinning, implementat timp de doi ani de BNR şi Banca Olandei, finanţat de Uniunea Europeană (UE) cu 1,2 miliarde euro, proiect destinat consolidării capacităţii Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) în domeniul reglementării şi supravegherii şi alinierii la standardele UE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Programul a fost implementat în contextul în care Republica Moldova s-a angajat, în acordul de asociere cu Uniunea Europeană (UE), să-şi armonizeze sistemul bancar la cerinţele europene.

Isărescu susţine că acest program va întări încrederea investitorilor în sistemul bancar moldovenesc şi a lansat o invitaţie către băncile din România să fie mai active pe această piaţă.

”Invit băncile comerciale din România să-şi mărească prezenţa şi activitatea în sistemul bancar din Republica Moldova. Întărirea supravegherii bancare este de natură să readucă încrederea investitorilor în sistemul bancar moldovenesc şi în economie in general”, a declarat guvernatorul.

Pentru BNR, acest proiect consolidează trecerea instituţiei într-o nouă etapă, de la cea de beneficiar la cea de donator pentru statele din vecinătatea UE, potrivit lui Isărescu. El a amintit că, în urmă cu 27 de ani, BNR a beneficiat de un proiect de asistenţă tehnică implementat de Banca Olandei, sub îndrumarea Fondului Monetar Internaţional (FMI).

”Acel proiect ne-a ajutat să punem bazele sistemului bancar românesc după 1990. A fost nevoie de timp, dar este important sa te aşezi pe o direcţie bună şi să rămâi acolo, chiar şi în vremuri dificile. Nu întâmplător, partenerul nostru acum este tot Banca Olandei”, afirmat guvernatorul.

Din partea BNR, la acest proiect au participat 48 de experţi din mai multe direcţii. Acest proiect a fost demarat sub mandatul fostului guvernator al BNM, Dorin Drăguţanu, şi finalizat sub mandatul actualului guvernator, Sergiu Cioclea.

Cioclea a amintit de criza profundă a sistemului bancar moldovenesc din perioada 2014-2015, cauzat de creditarea frauduloasă şi slaba guvernanţă corporativă.

”Am fost nevoiţi să luăm măsuri de urgenţă, iar în decembrie 2014 am insituit administrarea specială a celor trei bănci implicate, care controlau 64% din activele sistemului bancar. Am fost nevoiţi să creştem rezervele minime de la 14 la 35%, iar dobândă de referinţă de la 3,5% la 19,5% pentru a fixa lichiditatea în piaţă”, a declarat Cioclea.

Dupa colapsul celor trei bănci, au fost verificate celelalte trei bănci importante din sistem, care controlează două treimi din sistem şi care sunt acum scoase la vânzare. BNM are în plan verificarea acţionarilor tuturor băncilor în acest an.

La eveniment a participat şi Anthony De Lannoy, membru în Consiliul Directorilor Execuvi al Fondului Monetar Internaţional.

Raportul Kroll dezvăluie că cel puţin 75 de companii controlate de grupul Shor au participat la furtul unui miliard de dolari, transferând banii obţinuţi drept credite de la Banca Socială, Banca de Economii şi UniBank în conturi din Letonia, a informat Deschide.md în luna aprilie a acestui an.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.