Banca Naţională a României (BNR) a înregistrat anul trecut o creştere de 50% a profitului net, faţă de anul precedent, până la 186,7 milioane de lei (40,9 milioane euro), capitalul propriu total al băncii centrale a scăzut cu 3,7%, până la 17,16 miliarde lei, dar instituţia îşi acoperă în totalitate cheltuielile de funcţionare, potrivit raportului prezentat vineri de guvernatorul Mugur Isărescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Mai avem în contul de reevaluare 14,8 miliarde lei. El creşte şi scade în funcţie de valoarea de piaţă a activelor pe care le avem în portofoliu. Anul trecut a scăzut. (...) Capitalul propriu, de 17,16 miliarde lei, a scăzut din cauza contului special de reevaluare”, a spus Isărescu.

Din profit, 80%, respectiv 149,372 milioane lei, a fost transferat către bugetul de stat. Din profitul rămas la dispoziţia BNR, în valoare de 37,343 milioane lei, 60% s-a repartizat pentru majorarea rezervelor statutare (22,406 milioane lei).

Suma de 14,937 milioane lei, rămasă după distribuţiile din anul 2017, a fost repartizată în anul 2018, conform legii.

Cheltuielile nete de funcţionare au fost de 419,38 milioane lei, în urcare faţă de 2016. BNR îşi acoperă în totalitate cheltuielile de funcţionare, a subliniat Isărescu.

”Ne acoperim în totalitate cheltuielile de funcţionare, toată activitatea băncii centrale. Salarii, investiţii, chirii, lumină, impozite. Această instituţie nu ia un cent de la bugetul statului”, a spus Isărescu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.