Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, întrebat joi la Bruxelles, dacă va aborda cu preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen subiectul obţinerii unei dispense de la CE, un accept pentru un deficit bugetar ceva mai ridicat, în condiţiile în care şi premierul Marcel Ciolacu se află la Bruxelles şi va deschide acest subiect, că va avea o discuţie cu Ursula von der Leyen, în marja Consiliului European, „probabil, undeva pe un hol”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astfel, chestionat dacă va discuta, joi la Consiliul European, cu preşedinta CE Ursula von der Leyen, în contextul în care premierul Marcel Ciolacu se află şi el, joi la Bruxelles, pentru a obţine din partea CE un soi de dispensă, un accept pentru un deficit bugetar ceva mai ridicat, în condiţiile în care România a ajutat logistic, umanitar Ucraina, lucru care a costat foarte mulţi bani, şeful statului a răspuns: „Da, vom avea o discuţie în marja Consiliului, probabil, undeva pe un hol”.

„Dar, da, intenţionez să continui aceste discuţii, fiindcă sunt foarte importante pentru noi şi mi se pare un lucru potrivit că noi din România venim toţi ca să pledăm în interesul României şi a românilor”, a completat Iohannis.

„Este, într-adevăr, o chestiune în discuţie. Această chestiune am început să o discut cu preşedintele von der Leyen încă de când ne-am întâlnit la ONU, la New York. Este o discuţie care continuă, sperăm să obţinem fonduri suplimentare pentru ceea ce facem ca să funcţioneze logistica de export din Ucraina spre pieţele lumii, în special, evident, exportul de grâu spre pieţele lumii. Este o discuţie pe care o voi purta şi astăzi, însă nu aş intra în această fază a discuţiei în detalii publice”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat joi la Bruxelles dacă România va pleda, la reuniunea Consiliului European pentru suplimentarea cu fonduri pentru anumite segmente pentru sprijinirea Ucrainei.

La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi la Bruxelles, că cel mai mare ajutor pe care l-am acordat Ucrainei au fost ajutorul economic şi ajutorul tranzitului în ceea ce priveşte grânele., Acesta a prrecizat că va exista şi în zona militară în continuare un ajutor din partea României.

Referitor la ţinta de deficit bugetar, şeful Executivului a explicat că România încearcă să se încadre într-un deficit de 4,4%, pentru că asta este ţinta asumată de către România, dar există şi această discuţie că este posibil să depăşim ţinta de deficit.

„Sub nicio formă nu vom avea un deficit mai mare de 6%”, a mai arătat premierul care a mai spus că, potrivit uzanţelor, el trebuie să fie cel puţin 0,5 % mai mic decât 6,2%, cât a fost anul anterior.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.