Investiţiile străine directe în România au crescut anul trecut, faţă de anul precedent, cu 9,8%, la 5,266 miliarde euro, potrivit datelor transmise, luni, de Banca Naţională a României (BNR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

BNR, în colaborare cu Institutul Naţional de Statistică (INS), a realizat cercetarea statistică pentru determinarea investiţiilor străine directe (ISD). 

În 2017, fluxul net de investiţii străine directe a înregistrat valoarea de 4,8 miliarde euro.

Fluxul net de investiţii străine directe în anul 2018 a înregistrat valoarea de 5,266 miliarde euro, din care 5,546 miliarde euro sunt participaţii la capitalurile proprii, nivel rezultat prin însumarea aportului la capitalul întreprinderilor ISD, în valoare de 2,973 miliarde euro, cu profitul reinvestit în întreprinderile ISD în valoare de 2,573 miliarde euro.

Valoarea creditelor nete primite de la investitorii străini a fost mai mică decât valoarea creditelor nete acordate acestora cu 280 milioane euro.

Soldul investiţiilor străine directe la 31 decembrie 2018 a atins nivelul de 81,124 miliarde euro, din care 57,479 miliarde euro capitaluri proprii, inclusiv profitul reinvestit (70,85%), şi 23,645 miliarde euro credit net primit de la investitorii străini (29,15%).

Veniturile nete din participaţii la capital au înregistrat valoarea de 6,123 miliarde euro şi au fost calculate ca diferenţă între profiturile după impozitare obţinute de întreprinderile ISD care au înregistrat profit, în valoare de 8,930 miliarde euro, şi pierderile întreprinderilor ISD care au înregistrat pierderi, în valoare de 2,807 miliarde euro.

Veniturile nete din dobânzi au înregistrat un nivel de 672 milioane euro şi au fost calculate ca diferenţă între dobânzile primite de către investitorii străini direcţi pentru creditele acordate întreprinderilor deţinute în România şi dobânzile plătite de către aceştia pentru creditele primite de la întreprinderile lor din România, atât direct cât şi prin alte companii nerezidente din cadrul grupului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.