Datele semnal prezentate pentru stabilirea evoluţiei economiei româneşti în primele trei luni ale acestui an sunt determinate exclusiv prin metoda producţie, singura aplicabilă în această etapă, potrivit standardelor Uniunii Europene (UE), nefiind cuprinse informaţii despre investiţii, consum final şi exportul net, a anunţat joi Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Economia românească a crescut în primul trimestru al acestui an cu 5,7%, pe serie brută, şi 5,6% pe serie ajustată sezonier, faţă de aceeaşi perioadă din 2016, potrivit primelor estimări publicate de INS. Mai mulţi analişti economici şi-au exprimat îndoieli vizavi de acest avans, în contextul în care cifrele INS au depăşit semnificativ estimările.

Potrivit INS, pentru primul trimestrul, s-au prezentat doar datele semnal disponibile în această etapă, reprezentând evoluţia lunară şi la nivel de trimestru (dinamică).

”Se precizează că aceste date sunt determinate exclusiv prin metoda de producţie, singura aplicabilă, potrivit standardelor UE în această etapă. Este de la sine înţeles că, prin această metodă nu se cuprind date şi informaţii cu privire la investiţii, consum final, export net, acestea făcând obiectul etapei provizoriu I şi a celorlalte etape succesive, urmând a fi prezentate cu prilejul comunicatului asupra evoluţiei PIB provizoriu I la termenul de 7 iunie anul curent”, se arată în comunicat.

Pentru clarificarea situaţiei, INS a fost solicitat să prezinte Comisiei de buget finanţe a Senatului informaţii pertinente prin care să justifice datele difuzate. Întâlnirea de la Senat, între reprezentanţii INS şi cei ai Comisiei, a avut loc în data de 24 mai. Cu acest prilej, preşedintele INS, Tudorel Andrei, a argumentat consistenţa şi validitatea datelor elaborate de INS pentru trimestrul I ca date semnal (primele estimări), precum şi faptul că aceste date au fost transmise şi integrate de Eurostat în agregatele europene.

În plus, potrivit lui Andrei, ”statistica românească precum şi statisticile tuturor statelor membre si a Comisiei (Eurostat) funcţionează sub imperativul “independenţei profesionale””.

Totodată, pentru asigurarea unui grad mai mare de transparenţă şi înţelegere a indicatorilor statistici, ”care să determine evitarea apariţiei în spaţiul public a unor neclarităţi privind consistenţa şi relevanţa acestora, conducerea INS anunţă reluarea întâlnirilor periodice informale cu personalităţi ale mediului academic şi de cercetare, experţi şi diferite alte categorii de specialişti din domeniul economic şi social”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.