Institutul Naţional de Statistică (INS) a reconfirmat, luni, creşterea de 5%, serie brută, a economiei româneşti în primul trimestru al acestui an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar a revizuit, în jos, datele din seria ajustată sezonier. Guvernul mizează în acest an pe o creştere economică de 5,5%.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În luna mai, INS a publicat primele estimări legate de evoluţia economiei în primul trimestru al anului, potrivit cărora Produsul intern brut (PIB) a crescut cu 5%, serie brută, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În luna iunie, INS a confirmat această evoluţie.

Luni, INS a reconfirmat avansul de 5% pe seria brută. În schimb, INS revizuit, în jos, datele din seria ajustată sezonier, privind creşterea economică, de la 5,1% la 5%. 

Astfel, Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul I 2019 a fost de 251,236 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 1,3% faţă de trimestrul IV 2018 şi cu 5% faţă de trimestrul I 2018.

Totodată, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2019 a fost de 200,384 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 5% faţă de trimestrul I 2018.

În 2018, economia românească a crescut cu 4,1%, serie brută, faţă de 2017, au aratat primele estimări publicate de INS în februarie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.