Inflaţia din Marea Britanie a atins o valoare anuală de 5,5% în ianuarie, fiind cu puţin peste previziuni şi rămânând la un maxim din ultimii 30 de ani, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comparativ cu luna anterioară, preţurile de consum au scăzut cu 0,1%, ceva mai puţin decât se aşteptau economiştii într-un sondaj Reuters.

Inflaţia anuală era aşteptată să rămână la 5,4%.

Creşterea anuală de 5,4% a preţurilor de consum din decembrie a fost cea mai mare din 1992, iar Banca Angliei a impus majorări consecutive ale ratei dobânzii pentru prima dată din 2004, în încercarea de a limita inflaţia fulgerătoare.

Banca centrală se aşteaptă ca inflaţia să atingă un vârf de 7,25% în aprilie, proiectând anterior un nivel de 6% în raportul său din decembrie.

 Indicele preţurilor de consum, inclusiv costurile locuinţelor proprietarilor ocupanţi (IPC), a crescut cu 4,9% în perioada de 12 luni până în ianuarie 2022, de la 4,8% în decembrie, a anunţat miercuri Oficiul Naţional de Statistică. Cei mai mari contributori au fost energia, combustibilul şi alimentele, printre alte articole precum maşinile second-hand.

Hinesh Patel, manager de portofoliu la Quilter Investors, a declarat că la următoarea întâlnire de politică a Băncii Angliei pare acum probabil să fie decisă o nouă creştere a ratei dobânzii, singura întrebare fiind dacă Comitetul de politică monetară optează pentru o majorare de 0,25 sau de 0,5 puncte procentuale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.