Guvernul chinez va cere ca firmele autohtone din sectoare interzise investiţiilor străine directe, cum ar fi ştirile online şi publishingul, să primească autorizaţii de la autorităţile de reglementare înainte de a-şi putea lista acţiunile în străinătate, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisia Naţională pentru Dezvoltare şi Reformă (NDRC) a anunţat luni noile reguli privind autorizaţiile într-un comunicat care include şi o ”Lista negativă pentru investiţii străine” anuală actualizată, care prezintă sectoarele de afaceri în care investiţiile străine directe sunt interzise sau restricţionate.

Noile reguli aplică acum acea listă companiilor care emit acţiuni în străinătate pentru prima dată şi au fost adoptate în condiţiile în care China înăspreşte controlul asupra vânzărilor de acţiuni offshore.

Companiile chineze din sectoare interzise pentru investiţii străine ”ar trebui să obţină autorizaţie de la organismele de reglementare chineze relevante, dacă doresc vânzări de acţiuni şi listare pe pieţele străin e”, a spus NDRC, astupând o lacună de reglementare.

În plus, ”investitorii străini nu trebuie să participe la operarea şi administrarea companiilor”, iar participaţiile acestora urmează să fie limitate la 30%, în conformitate cu regulile care reglementează companiile listate la nivel local.

Cea mai recentă Listă negativă include sectoare interzise ​​cum ar fi instituţiile de învăţământ obligatoriu, organizaţiile de ştiri şi mineralele de pământuri rare.

În plus, investiţiile în străinătate în anumite sectoare, de la publishing, centrale nucleare şi telecomunicaţii, sunt restricţionate.

Multe companii chineze folosesc aşa-numita structură de entitate cu acţionariat variabil (VIE) pentru a se lista în străinătate, eludând restricţiile de investiţii străine în domenii precum media şi educaţia.

Declaraţia NDRC vine la doar câteva zile după ce autoritatea de reglementare a valorilor mobiliare din China a publicat proiectele de reguli care cer declaraţii din partea companiilor care doresc să se listeze offshore pentru a se asigura că respectă legile şi reglementările chineze.

În cadrul noului sistem de înregistrare, companiilor structurate în VIE vor putea să se listeze atâta timp cât sunt conforme.

Noile reguli ale Chinei de gestionare a listărilor offshore vor atenua probabil incertitudinea din domeniul reglementărilor care a tulburat pieţele financiare în acest an şi a blocat listările offshore.

Investitorii s-au temut anterior că Beijingul ar putea interzice toate listările în străinătate care utilizează structura VIE, după ce listareaa Didi Global în SUA în iulie a stârnit o reacţie majoră din partea oficialilor chinezi, îngrijoraţi de securitatea naţională.

Declaraţia NDRC a eliminat în mod oficial restricţiile de proprietate străină la producătorii de maşini şi a eliminat un plafon anterior care limita numărul de companii mixte din sectorul auto pe care un investitor străin le putea înfiinţa în China.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.