Guvernul a aprobat, miercuri, un Memorandum privind susţinerea a încă patru scheme de ajutor de minimis pentru programele de stimulare a înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM), valoarea totală a ajutorului de la stat fiind de 110 milioane lei. Cele mai mari sume sunt alocate pentru două programe menite să stimuleze crearea de firme în sate şi dezvoltarea de mici afaceri în sectorul industrial.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, cele patru scheme de minimis sunt concepute ca programe multianuale până în anul 2020 cu finanţare de la bugetul de stat, iar selecţia beneficiarilor se face prin înscriere anuală, în limita bugetului alocat fiecărui program, prin legea bugetului de stat.

”Două dintre programe, Programul naţional multianual pentru înfiinţarea şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii în mediul rural şi Programul naţional multianual de microindustrializare sunt o premieră pentru ecosistemul antreprenorial românesc”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Economiei, Claudiu Vrînceanu, citat în comunicat.

Orientarea subvenţiilor către IMM-uri spre zona rurală şi spre sectoarele productive din economie reprezintă o necesitate, susţin iniţiatorii schemelor de sprijin.

Schemele de sprijin sunt elaborate pentru anul 2016, dar pot fi prelungite pe următorii ani.

Cele patru scheme de ajutor aprobate de guvern sunt ”Programul pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitatea accesului acestora la finanţare – START”, cu un buget de 17 milioane de lei în 2016, ”Programul naţional multianual pentru înfiinţarea şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii în mediul rural” (25,9 milioane lei), ”Programul naţional multianual de microindustrializare” (60,89 milioane lei) şi ”Programul naţional multianual de înfiinţare şi dezvoltare de incubatoare tehnologice şi de afaceri” (7 milioane lei).

Potrivit Executivului, programele vor finanţa peste 700 de afaceri, din care primul program - 141 de firme, al doilea - cel puţin 207 afaceri, al treilea - 244 de beneficiari, iar al patrulea - minim 120 de antreprenori. 

Ajutorul de minimis se acordă sub forma unor sume nerambursabile pentru rambursarea cheltuielilor eligibile propuse prin planul de afaceri şi aprobate de către funcţionarii care gestionează programul.

Programele de subvenţionare au ca scop creşterea numărului IMM-urilor nou înfiinţate şi creşterea numărului locurilor de muncă nou create şi menţinute cel puţin până în 2019.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.