Guvernul a adoptat, în şedinţa de marţi, o ordonanţă de urgenţă care stabileşte că accidentele şi incidentele produse în reţeaua naţională de metrou vor fi ingestigate de către AGIFER, armonizând, astfel, legislaţia naţională cu cea europeană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Transporturilor precizează, marţi, într-un comunicat de presă, că România a adaptat legislaţia naţională la cea europeană, punând-o în acord cu directivele adoptate, însă în legătură cu incidentele din reţeaua de transport cu metroul mai erau necesare precizări legislative.

”Aprobarea celui de al treilea pachet feroviar la nivelul Uniunii Europene a condus la adoptarea de acte normative interne de acelaşi nivel primar. Astfel în cazul României a fost adoptată Legea nr.55/2006, care a transpus în ceea ce priveşte siguranţa feroviară, Directiva nr.49/2004. Ca o necesitate de reglementare unitară a modului de investigare a accidentelor şi incidentelor pe căile ferate şi pe reţeaua de transport cu metroul şi pentru încredinţarea altor sarcini Organismului de Investigare Feroviar Român - OIFR, a apărut reglementarea de nivel secundar HG 117/2010, prin care s-a aprobat Regulamentul de investigare a accidentelor şi a incidentelor, de dezvoltare şi îmbunătăţire a siguranţei feroviare pe căile ferate şi pe reţeaua de transport cu metroul din România”, arată Ministerul Transporturilor în comunicat.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

De asemenea, instituţia precizează că, prin intrarea în vigoare a celui de al patrulea pachet feroviar de nivel primar, transpus în legislaţia naţională prin OUG 73/2019, de acelaşi nivel, precum şi a Regulamentului UE 572/2020 se impune modificarea anumitor prevederi din HG 117/2010, în acord cu prevederile europene.

”Analizând prevederile de nivel primar naţional aplicabile OUG 73/2019, din care se subînţelege, dar nu se precizează, investigarea accidentelor şi incidentelor la metrou, se impune precizarea sarcinii de investigare pe reţeaua de metrou. Pornind de la aceste argumente Executivul a aprobat astăzi, 23 aprilie 2024, la propunerea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, modificarea Ordonanţei nr. 95/1998 privind înfiinţarea unor instituţii publice în subordinea Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, pentru punerea în acord cu prevederile  actelor normative europene şi naţionale”, a mai transmis instituţia citată.

Potrivit actului normativ adoptat, Agenţia de Investigare Feroviară Română  - AGIFER, în calitate de organism tehnic specializat al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, îndeplineşte atribuţiile organismului de investigare a accidentelor şi incidentelor prevăzute în OUG nr.73/2019, precum şi investigarea accidentelor şi incidentelor pe reţeaua de transport cu metroul.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.