Guvernatorul băncii centrale a Iranului a acuzat sâmbătă, parţial, protestele antiguvernamentale recente pentru scăderea monedei iraniene la minime record, în timp ce autorităţile au reţinut o actriţă cunoscută care şi-a exprimat sprijinul pentru protestatari, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cadrul tulburărilor, care reprezintă una dintre cele mai mari provocări la adresa guvernării teocratice din Iran de la Revoluţia islamică din 1979, grupuri de muncitori din domeniul petrolului au protestat sâmbătă pentru a cere salarii mai mari, potrivit informaţiilor de pe reţelele de socializare.

Protestele ample care au loc în Iran au fost declanşate de moartea, pe 16 septembrie, în detenţie, a lui Mahsa Amini, o femeie de 22 de ani care a fost arestată pentru că purta ”ţinute nepotrivite” conform codului vestimentar islamic strict al Iranului pentru femei.

Autorităţile au reţinut-o sâmbătă pe Taraneh Alidoosti, vedeta din filmul ”The Salesman”, care a câştigat un premiu Oscar pentru cel mai bun film în limbă străină în 2016, după ce aceasta şi-a exprimat sprijinul pentru proteste şi a postat o fotografie cu ea fără eşarfă pe cap, pe care scria ”Femeie, viaţă, libertate” – un slogan principal al manifestanţilor.

Separat, guvernatorul Băncii Centrale, Ali Salehabadi, a recunoscut că ”evenimentele din ultimele două luni” au contribuit, împreună cu sancţiunile SUA, la o scădere record a monedei iraniene, dar a sugerat că ar putea fi injectaţi pe piaţă dolari pentru a susţine rialul .

”Pentru a face ajustări pe piaţa (de schimb valutar), noi, cei de la banca centrală, vom acţiona atât ca un creator de piaţă, cât şi ca un creator de politici valutare. Orice monedă puternică este mai solicitată, o vom oferi pe piaţă”, a declarat Salehabadi pentru televiziunea de stat.

Rialul a scăzut sâmbătă la un nou minim faţă de dolarul american, în timp ce iranienii, disperaţi să găsească adăposturi sigure pentru economiile lor, au încercat să cumpere dolari, alte valute forte sau aur.

Dolarul s-a vândut cu până la 395.600 de riali pe unitate pe piaţa neoficială, în creştere de la nivelul de 386.800 atins vineri, potrivit site-ului de schimb valutar Bonbast.com.

Site-ul cotidianului economic Donya-e-Eqtesad a dat cursul dolarului la 382.300 riali pe unitate, în creştere cu 1,2% faţă de vineri.

Rialul a pierdut aproape 20% din valoare de când au izbucnit protestele la nivel naţional, în urmă cu trei luni.

În mai 2018, moneda se tranzacţiona la aproximativ 65.000 de riali pentru un dolar american, chiar înainte ca Statele Unite să se retragă din acordul nuclear al Iranului cu puterile mondiale şi să reimpună sancţiuni asupra ţării.

Un videoclip distribuit pe Twitter de 1500tasvir, un cont care are 400.000 de urmăritori, arăta sâmbătă o staţie de metrou din Teheran, iar mulţimea scandând: ”Deţinuţii politici trebuie eliberaţi!”

Potrivit agenţiei de presă activiste HRANA, 495 de protestatari au fost ucişi până vineri, inclusiv 68 de minori. Şaizeci şi doi de membri ai forţelor de securitate au fost, de asemenea, ucişi. Se estimează că 18.450 de persoane au fost arestate.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.