Greenpeace România reclamă că Guvernul încalcă reglementările europene şi acordă Complexului Energetic Oltenia un grant de 241 de milioane de euro. Trei organizaţii europene de mediu sesizează Comisarul European pentru Competiţie, Margrethe Vestager.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Pe 31 martie, prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 21 din 31 martie 2021, Guvernul României a decis să acorde Complexului Energetic Oltenia (CEO) un grant de 241,4 milioane euro, înainte ca investigaţia Comisiei Europene referitoare la planul de restructurare să fie finalizată. Greenpeace, alături de alte organizaţii importante de mediu din Europa, sesizează printr-o scrisoare comună această gravă încălcare a reglementărilor referitoare la ajutoarele de stat Comisarului European pentru Competiţie, Margrethe Vestager”, a transmis, vineri, Greenpeace, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului, conform noii ordonanţe de urgenţă, acest grant de salvare ar fi parte a implementării planului de restructurare al CEO.

”Totuşi, România nu a notificat această măsură suplimentară Comisiei Europene şi nu a primit autorizarea forului european de a implementa planul de restructurare. Prin urmare, grantul de salvare este ilegal şi contravine articolului 108(3) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene. Mai mult, România intenţionează să ofere acest ajutor de salvare în condiţii mult mai favorabile decât cele care s-au aplicat precedentului ajutor de salvare, aprobat de Comisie în luna februarie 2020”, a mai precizat organizaţia.

Potrivit Greenpeace, acordând un grant şi nu un împrumut, ”Guvernul transferă către cetăţeni  costurile emisiilor de CO2, care ar trebui să fie suportate de Complexul Energetic Oltenia, încălcând principiul „poluatorul plăteşte” aşa cum este el descris în articolul 191(2) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene”.

”În acest moment, Ministerul Energiei se joacă cu focul. Prin adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă, domnul Virgil Popescu sfidează regulile şi instituţiile europene, periclitând şansele CEO de a obţine finanţare şi de a se restructura cu adevărat odată cu închiderea investigaţiei.  

Să fie foarte clar: suntem pentru restructurarea Complexului Energetic Oltenia, însă nu în orice condiţii. Înţelegem că acest proces nu se poate întâmpla fără sprijin financiar, însă el trebuie acordat în condiţiile legii. În acelaşi timp, banii publici nu trebuie să susţină producţia de energie din cărbune sau alţi combustibili fosili toxici. CEO are viitor şi perspective de dezvoltare doar dacă lasă în urmă combustibilii fosili şi se concentrează pe energia regenerabilă.” a declarat Vlad Cătună, coordonator de campanii la Greenpeace România.

Investigaţia aprofundată se află, până pe 19 aprilie, în fază de consultări, iar toate părţile interesate sunt invitate să îşi prezinte observaţiile referitoare la planul CEO de restructurare şi decarbonare.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.