Ministerul de Externe al Germaniei intenţionează să înăsprească regulile pentru companiile dependente puternic de China, făcându-le să dezvăluie mai multe informaţii şi, eventual, să efectueze teste de stres pentru riscurile geopolitice, se arată într-un proiect de document confidenţial văzut de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Măsurile propuse fac parte dintr-o nouă strategie de afaceri faţă de China, elaborată de guvernul cancelarului Olaf Scholz, deoarece încearcă să-şi reducă dependenţa de superputerea economică a Asiei.

”Scopul este de a schimba structura de stimulente pentru companiile germane cu instrumente ale economiei de piaţă, astfel încât reducerea dependenţei de export să fie mai atractivă”, se arată în document, evidenţiind industriile chimice şi auto.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a refuzat să comenteze.

Proiectul, întocmit de Ministerul de Externe condus de Annalena Baerbock, din partea verzilor, mai trebuie aprobat de alte ministere. O decizie finală cu privire la strategia faţă de China este aşteptată la începutul anului viitor.

Legăturile comerciale strânse leagă Asia şi cele mai mari economii ale Europei, expansiunea rapidă a Chinei şi cererea de maşini şi utilaje ale Germaniei alimentând propria creştere în ultimele două decenii.

China a devenit cel mai mare partener comercial al Germaniei în 2016.

Cu toate acestea, relaţia a ajuns în centrul atenţiei de la invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie, care a dus la sfârşitul unei relaţii energetice de un deceniu cu Moscova şi a determinat numeroase companii să renunţe la afacerile locale.

"Nu trebuie să facem din nou această greşeală. Aceasta este responsabilitatea politicienilor şi a companiilor", se spune în document.

Printre paşii evidenţiaţi în documentul de 65 de pagini, dintre care unii au fost deja făcuţi publici, se numără o înăsprire a regulilor pentru firmele active în China, pentru a se asigura că riscurile geopolitice sunt luate în considerare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.