Fondul de investiţii NEPI Rockcastle, unul dintre cei mai mari investitori din piaţa imobiliară din Europa Centrală şi de Est, a achiziţionat 17 hectare de teren pe strada Portului din Galaţi, pentru un proiect imobiliar mixt, a cărui construcţie va demara anul viitor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Fondul de investiţii NEPI Rockcastle, unul dintre cei mai mari investitori din piaţa imobiliară din Europa Centrală şi de Est, a achiziţionat 17 hectare de teren pe strada Portului din Galaţi, pentru un proiect imobiliar mixt, într-o tranzacţie intermediată de compania de consultanţă imobiliară Colliers. Eversheds Sutherland România a acordat asistenţa juridică necesară NEPI Rockcastle. Cu un portofoliu de proprietăţi evaluat la circa 6,1 miliarde de euro, NEPI îşi consolidează astfel poziţia în oraş, unde mai deţine şi centrul comercial Galaţi Shopping City", anunţă companiile.

Tranzacţia, a cărei valoarea este confidenţială, face parte din strategia pe termen mediu şi lung de extindere pe plan local a NEPI Rockcastle, axată pe dezvoltarea unor proiecte cu utilizare mixtă (în care ancora rămâne centrul comercial şi este potenţată de funcţiuni complementare, în principal rezidenţial), fiind un reper important privind lichiditatea pieţei locale şi contribuind la creşterea încrederii investitorilor.

„Ne concentrăm pe strategii de investiţii pe termen lung. În acest sens, proiectele imobiliare NEPI Rockcastle oferă comunităţilor soluţii viabile şi eficiente, care definesc un stil de viaţă modern; viitorul este reprezentat de locuri şi spaţii unde oamenii au acces facil la toate aspectele calitative ale vieţii. Noua tranzacţie subliniază şi mai mult încrederea grupului în atractivitatea proiectelor mixte – retail şi rezidenţial. Estimăm că lucrările pentru proiectul din Galaţi vor demara în 2023, după obţinerea autorizaţiilor necesare”, a declarat Marius Barbu, Asset Director NEPI Rockcastle.

Eversheds Sutherland România a consiliat NEPI Rockcastle în toate etapele acestei tranzacţii complexe, de la redactarea şi negocierea documentaţiei (antecontracte, contracte aferente) şi până la due-diligence pe suprafaţa de teren vizată.

„Tranzacţia reprezintă o achiziţie strategică a fondului de investiţii NEPI Rockcastle şi va fi cu siguranţă una de referinţă pentru 2022, chiar dacă anul abia a început. Terenul este situat pe strada Portului din Galaţi, foarte aproape de zona centrală, dar şi de promenada oraşului, şi permite un concept flexibil, cu mixul de funcţiuni ajustabil după cerinţele pieţei”, explică Sinziana Oprea, director Land Agency la Colliers, agenţie care a intermediat inclusiv achiziţia terenului pe care a fost construit actualul centru comercial Galaţi Shopping City.

Prin vânzarea, în 2020, a patru proiecte de birouri către AFI Europe pentru 307 milioane euro, NEPI Rockcastle, principalul grup de investiţii şi dezvoltare imobiliară din Europa Centrală şi de Est, a fost şi în prim-planul celei mai mari tranzacţii de birouri din istoria pieţei din România, consiliate tot de Colliers.

Colliers are peste 1.500 de terenuri la vânzare în toată ţara şi o reţea de 200 de investitori activi pe piaţa de terenuri. Are venituri anuale de 3,6 miliarde de dolari (4 miliarde de dolari inclusiv afiliaţii) şi active gestionate de 46 miliarde de dolari.

2021 a fost un an record pentru piaţa terenurilor în ultimii 15 ani. Tranzacţiile au depăşit 800 de milioane de euro, crescând astfel de peste două ori şi jumătate faţă de volumul estimat în 2020, arată datele Colliers. Dezvoltatorii de retail (inclusiv retailerii pe cont propriu) şi cei de rezidenţiali au fost extrem de activi, terenurile destinate proiectelor de acest tip reprezentând aproximativ 90% din total.

Perspectivele sunt bune şi pentru 2022, an care beneficiază de un flux bun de tranzacţii încă de la început. Consultanţii Colliers se aşteaptă la un volum al pieţei de terenuri care ar putea foarte bine să se dovedească similar cu cel din 2021, în condiţiile în care dezvoltatorii rezidenţiali şi de retail vor rămâne foarte activi. Presupunând că redresarea pieţei de birouri începe să prindă contur, consultanţii Colliers se aşteaptă ca şi dezvoltatori din această zonă să revină în prim plan într-un număr mult mai mare decât în 2021.

NEPI Rockcastle este principalul investitor şi dezvoltator de proprietăţi comerciale din Europa Centrală şi de Est. Grupul deţine un portofoliu remarcabil de proprietăţi cu poziţie cheie în România, Polonia, Slovacia, Croaţia, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Serbia şi Lituania, şi continuă dezvoltarea printr-un program de expansiune în regiune. Are 52 de proprietăţi în cele nouă pieţe şi abilităţile de gestionare geografice diverse. În România, compania deţine 20 de centre comerciale şi 7 strip mall-uri în cele mai importante oraşe din ţară, dintre care amintim Bucureşti (Mega Mall, Promenada Mall), Sibiu (Shopping City Sibiu, Promenada Sibiu), Timişoara (Shopping City Timişoara), Constanţa (City Park Mall Constanta), Shopping City Târgu Mureş sau Ploieşti (Ploieşti Shopping City).

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.