Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a anunţat că joi, 18 mai, este ultima zi în care creditorii de asigurări ai Carpatica Asig, companie intrată în faliment, pot depune cereri de deschidere a dosarelor pentru daunele produse înainte de declararea falimentului companiei în instanţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Fondul de garantare a asiguraţilor atrage atenţia potenţialilor creditori de asigurare ai societăţii Carpatica Asig-în faliment, că astăzi, 18 mai 2017, este ultima zi în care se mai pot depune cereri de deschidere a dosarelor de daună- Anexa 3. Conform legislaţiei, (...) termenul limită de depunere a cererilor de deschidere a dosarelor de daună este de maxim 90 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului, respectiv 18 februarie 2017, în cazul Carpatica Asig", a precizat Fondul.

Legea nr 213/2015 prevede că "orice persoană care invocă vreun drept de creanţă împotriva asigurătorului ca urmare a producerii unor riscuri acoperite printr-o poliţă de asigurare valabilă, între data închiderii procedurii de redresare financiară şi cea a denunţării contractelor de asigurare, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului, poate solicita deschiderea dosarului de daună printr-o cerere adresată Fondului".

Totuşi, pentru daune produse după data falimentului pe poliţe valabile emise de Carpatica, păgubiţii mai pot depune cereri de plată până la data de 16 iunie.2017 sau în termen de 90 de zile de la data naşterii dreptului de creanţă.

În 24 martie, Fondul de Garantare a anunţat că va demara plăţile către creditorii de asigurări ai Carpatica Asig, în limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor.

Conform anunţului, Fondul de Garantare a luat act de rămânerea definitivă, prin neapelare, a hotărârii privind deschiderea procedurii de faliment împotriva societăţii Carpatica Asig, astfel încât va putea face plăţile către creditorii de asigurări.

Sentinţa de intrare în faliment a Carpatica Asig a fost emisă de Tribunalul Sibiu şi a fost publicată în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă în data de 9 martie.

FGA a primit până la data de 17 mai de la potenţialii creditori de asigurare ai Carpatica Asig 22.911 de cereri de plată, inclusiv cereri de plată pentru dosarele de daună nou deschise de FGA, precum şi 11.765 cereri pentru deschiderea unor dosare de daună. Fondul a preluat 27.270 de dosare de daună de la Carpatica Asig. 

Fondul poate să facă plăţi din disponibilităţile sale către creditorii de asigurări doar către petenţii care au depus cereri de plată şi care au dosarele complete.

Înainte de faliment, Carpatica se afla printre primii cinci jucători din sectorul asigurărilor, cu o cotă de piaţă de 10,5%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.