Facebook a obţinut temporar respingerea unui proces colectiv împotriva sa din Marea Britanie, evaluat la 3 miliarde de lire sterline, în care este acuzată că a abuzat de poziţia sa dominantă pe piaţă pentru a monetiza datele personale ale utilizatorilor, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu toate acestea, un tribunal din Londra le-a dat avocaţilor reclamanţilor până la şase luni pentru a ”o nouă încercare” de stabilire a oricăror presupuse pierderi ale utilizatorilor.

Meta Platforms, compania-mamă a Facebook, se confruntă cu un proces colectiv intentat în numele a aproximativ 45 de milioane de utilizatori ai Facebook din Marea Britanie.

Profesorul de drept Liza Lovdahl Gormsen, care a iniţiat cazul, spune că utilizatorii Facebook nu au fost compensaţi corespunzător pentru valoarea datelor personale pe care trebuiau să le furnizeze pentru a utiliza platforma.

Avocaţii ei au cerut luna trecută Tribunalului de Apel pentru Concurenţă să certifice cazul în cadrul regimului de proceduri colective din Regatul Unit – care este aproximativ echivalent cu regimul proceselor colective din Statele Unite. Dar Tribunalul a hotărât luni că metodologia lui Lovdahl Gormsen de stabilire a oricăror pierderi suferite de utilizatorii Facebook are nevoie de ”o reevaluare radicală” pentru ca acest caz să continue.

Cu toate acestea, judecătorul Marcus Smith le-a dat timp avocaţilor lui Lovdahl Gormsen şase luni pentru ”a depune dovezi suplimentare care să stabilească un plan nou şi mai bun, care să conducă la un proces eficient”.

Un purtător de cuvânt al Meta a spus că aceasta a salutat decizia şi s-a referit la declaraţia sa anterioară conform căreia procesul este ”în totalitate lipsit de fond”.

Avocaţii care îl reprezintă pe Lovdahl Gormsen nu au răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.