Piaţa românească de fuziuni şi achiziţii a atins o valoare totală estimată la 4,1 miliarde dolari în prima jumătate a anului, marcând o creştere de 45% faţă de cele 2,8 miliarde dolari din semestrul 1 2024, arată un raport EY.
Baza de date M&A a EY pentru România exclude tranzacţiile cu participaţii achiziţionate sub 15%, precum şi valoarea aferentă tranzacţiilor multinaţionale în cazul în care valoarea activelor din România nu este specificată.
”Piaţa românească de fuziuni şi achiziţii (M&A) a atins o valoare totală estimată la 4,1 miliarde dolari în prima jumătate a anului 2025, marcând o creştere de 45% faţă de cele 2,8 miliarde dolari din S1 2024. Rezilienţa pieţei este evidentă, valoarea totală a tranzacţiilor publicate fiind de 2,8 miliarde dolari în S1 2025 — o creştere de 185% faţă de 962 milioane dolari din S1 2024. Totuşi, piaţa românească de M&A continuă să fie puţin transparentă, valoarea nefiind divulgată pentru 73% dintre tranzacţiile anunţate în semestrul 1 2025, depăşind media istorică de 66% înregistrată începând cu 2018. Această evoluţie a pieţei este însoţită de o creştere de aproximativ 30% a valorii tranzacţiilor la nivel global comparativ cu 2024”, arată raportul EY.
Totuşi, performanţa solidă la nivel local contrastează cu tendinţa generală în Europa, unde valoarea tranzacţiilor a înregistrat o uşoară scădere în prima parte a anului. La nivel global, activitatea de M&A a fost sub aşteptări, fiind afectată de perturbări în comerţul internaţional şi de revenirea tensiuni geopolitice, care au diminuat apetitul investitorilor.
În ceea ce priveşte volumul, piaţa românească de M&A a înregistrat 139 de tranzacţii în primele şase luni, o creştere de 9% faţă de cele 127 înregistrate în semestrul 1 din 2024 şi un nivel similar cu cel din semestrul 2 al anului 2024 (Aceasta este o estimare a valorii tranzacţiilor pentru care nu au fost dezvăluite date oficiale de către părţi sau nu sunt disponibile în surse media ori baze de date terţe.) Acesta este al doilea cel mai mare număr semestrial de tranzacţii înregistrat până acum. Nivelul constant al activităţii evidenţiază rezilienţa pieţei, chiar şi în contextul unei incertitudini macroeconomice mai ample.
Investitorii strategici şi-au menţinut poziţia dominantă în piaţa românească de M&A în prima jumătate a anului 2025, reprezentând 87% din volumul tranzacţiilor (121), în scădere faţă de 93% în primele şase luni din 2024 (118 tranzacţii). Între timp, activitatea fondurilor de private equity a crescut, cu achiziţii ce au ajuns la 9% din totalul tranzacţiilor, în valoare de 621 milioane dolari, faţă de o pondere de 6% în aceeaşi perioadă a anului trecut, când nu au fost publicate valori.
În prima jumătate a anului 2025 au fost înregistrate 4 tranzacţii cu valoare declarată de peste 100 milioane dolari, faţă de 3 astfel de tranzacţii în 2024.
CVC Capital Partners a fost o forţă majoră în capitalul de private equity investit în România în prima jumătate a anului 2025. În luna iunie, CVC şi Therme Group au anunţat un joint venture de 1,2 miliarde dolari, cu scopul de a extinde oferta Therme de wellness experienţial la nivel european. Anunţul a venit după achiziţia, în decembrie 2024, a facilităţii Therme Erding din Germania (cea mai mare unitate de wellness din lume) de către Therme Group. În aprilie 2025, CVC a anunţat şi achiziţia reţelei private de servicii medicale Regina Maria, prin intermediul companiei sale din portofoliu, Mehiläinen. Aceste două tranzacţii ridică angajamentele CVC în România la peste 2 miliarde euro în ultimele două luni.
Din perspectivă cross-border, ponderea tranzacţiilor domestice s-a menţinut la 42% în semestrul 1 al acestui an, în timp ce numărul acestor tranzacţii a crescut uşor de la 53 în primul semestru din 2024 la 58. Între timp, apetitul investitorilor străini a crescut cu 3% comparativ cu prima parte a anului 2024 (66 vs. 64 tranzacţii), reprezentând aproape jumătate din volumul total de tranzacţii şi menţinându-se în linie cu tendinţele istorice.
În plus, achiziţiile inbound au depăşit semnificativ vânzările realizate de investitori străini (42 tranzacţii), consolidând poziţia României ca beneficiar net de investiţii externe.
„Piaţa de M&A din România a demonstrat rezilienţă atât în volum, cât şi în valoare, susţinută în mare parte de tranzacţii strategice cu valoare semnificativă. Prima jumătate a anului 2025 a adus şi o schimbare a tendinţelor sectoriale, Sănătatea şi Tehnologia revenind printre cele mai active domenii. Performanţa pozitivă din acest semestru este cu atât mai remarcabilă în contextul provocărilor economice globale şi al schimbarilor politice locale, reflectând încrederea susţinută a investitorilor în piaţa românească şi potenţialul său pe termen lung”, a declarat Iulia Bratu, head of lead advisory, EY România.
Cele mai active sectoare după volumul tranzacţiilor au fost: Imobiliare, Ospitalitate & Construcţii (30 tranzacţii), Producţie Avansată & Mobilitate (23), Sănătate & Farmacie (18), urmate de Energie & Utilităţi şi Tehnologie, Media & Telecomunicaţii, fiecare cu câte 17 tranzacţii.
Top 3 cele mai mari tranzacţii din S1 2025:
· Vânzarea reţelei Regina Maria din România şi a MediGroup din Serbia către Mehiläinen, cel mai mare furnizor privat de servicii medicale din Finlanda, susţinut de CVC, într-o tranzacţie estimată la aproximativ 1,4 miliarde dolari pentru operaţiunile din România. EY a asistat Mehiläinen cu servicii complete de due diligence financiar, fiscal, tehnologic, ESG, HR şi operaţional, precum şi structurare fiscală.
· Achiziţia unei participaţii de 50% în Therme Horizon de către CVC Capital Partners, evaluată la aproximativ 575 milioane dolari. Holdingul nou creat reuneşte facilităţile Therme Bucureşti şi Therme Erding – două dintre cele mai vizitate destinaţii de wellness din Europa, cu aproximativ 3,5 milioane de vizitatori anual. Echipele multidisciplinare EY au oferit servicii de due diligence financiar şi fiscal pe partea de cumpărător.
· Achiziţia operaţiunilor din România ale P3 Group de către CTP, cel mai mare dezvoltator listat public din Europa în domeniul proprietăţilor industriale şi logistice, pentru 280 milioane dolari.
Alte tranzacţii notabile anunţate în prima jumătate a anului au inclus:
· Vânzarea unei participaţii de 70% în lanţul de retail La Cocoş către Schwarz Gruppe, pentru o valoare estimată la 117 milioane dolari. Tranzacţia urmează achiziţiei unei participaţii de 56% de către CEECAT Capital, Morphosis Capital şi BERD în aceeaşi perioadă a anului trecut.
· Achiziţia companiei Urgent Cargus de către concurentul Sameday, pentru o valoare nedivulgată, marcând a treia tranzacţie de exit în România a fondului Mid Europa.
În 2025 s-a remarcat o schimbare a originii tranzacţiilor – Regatul Unit a depăşit pentru prima dată Statele Unite, în mod istoric cel mai activ investitor, cu 11 tranzacţii. SUA a urmat cu 8 tranzacţii, apoi Polonia (6), Germania (5), Cehia (4), iar Austria şi Franţa – câte 3 tranzacţii fiecare.
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 395.442 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări şi venituri de aproximativ 49,4 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2023.
Prezentă în România încă din anul 1992, EY furnizează, prin intermediul celor peste 900 de angajaţi din România şi Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, juridică, strategie şi tranzacţii, consultanţă către companii multinaţionale şi locale.
Are birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.