Ministrul Educaţiei, Daniel David, a afirmat că la deficitul uriaş al României şi educaţia a avut şi are o contribuţie mare prin unele decizii bine intenţionate, dar care nu erau sustenabile din punct de vedere financiar. El a precizat că acestea erau creşterea cheltuielior cu resursele umane şi creşterea fondului de burse.
”Din păcate, la acest deficit uriaş care ne poate bloca ţara, educaţia a avut şi are o contribuţie. A avut şi are o contribuţie mare prin unele decizii poate bine intenţionate, dar complet nesustenabile din punct de vedere financiar, care au vizat două lucruri: unul, creşterea cheltuielilor cu resursele umane şi creşterea fondului de burse. Acestea fiind spuse, logic vorbind, nu ai altă situaţie decât dacă vrei să corectezi lucrurile, să funcţionezi şi să gândeşti ce poţi face pentru a reduce cheltuielile în zona resurselor umane şi în zona fondului de bursă. Acesta a fost şi mesajul colegilor care s-au ocupat cu evaluarea financiară şi cu măsurile fiscal-bugetare privind educaţia şi cercetarea”, a declarat Daniel David.
El a menţionat că orice măsură luată nu are voie să afecteze salariul, iar în educaţie nu sunt oameni de dat afară.
”Acum dacă vorbim de cheltuielile legate de resursa umană, mesajul meu aici a fost foarte clar. Chiar dacă deciziile au fost nesustenabile, orice măsură pe care o luăm nu are voie să afecteze salariul şi în educaţie nu avem oameni de dat afară. Astfel încât, dacă vrei să corectezi şi trebuie să corectăm propriul deficit, noi putem lucra pe câteva componente pe care le-aţi văzut şi în legea fiscal-bugetară, anume, noi trebuie să reducem numărul de norme libere pe care le avem în sistem, număr de norme care este mare şi unde plătim sau avem cheltuieli la plata cu ora într-un cuantum foarte mare. Şi atunci ce trebuie să facem? Să ducem o parte din acele ore în norma didactică. Am făcut acest lucru la nivel minim, adică sunt duse două ore”, a afirmat Daniel David.
Ministrul Educaţiei a mai subliniat că fondul de burse din următorul an şcolar va fi mai mare decât cel din anul şcolar 2022/2023.
”A doua componentă era legată de burse iarăşi o intenţie bună, dar complet nesustenabilă. Şi aici discuţia pe care am avut-o cu experţii în zona financiară a fost că ok, înţeleg această creştere nesustenabilă, dar este foarte important să dăm un semnal şi totuşi fondul de burse să rămână uşor mai mare decât ce-am avut înainte de creşterea asta nesustenabilă. Şi am reuşit să obţinem acest lucru cu toată redimensionarea fondului de burse, astfel încât în anul şcolar şi anul universitar 2025/2026 fondul de burse va fi mai mare decât în 2022/2023, dar nu ne putem compara, este drept cu creşterile din perioada 2023/2024 şi 2024/2025”, a transmis ministrul Educaţiei.
El a adăugat că la nivelul şcolilor se crease o ”bursiadă”, iar copiii alergau după note pentru a obţine burse.
”În zona învăţământului preuniversitar bursele au fost regândite. Probabil că intenţiile care au fost puse în faţă prin legile educaţiei au fost intenţii bune, dar, repet, complet nesustenabile şi pe alocuri, cred că au dat şi greş, am creat aşa o bursiadă ca să spun aşa la nivelul şcolii în care copiii începeau să alerge după note pentru a obţine burse, în loc să ne focalizăm pe competenţe, să avem grijă că notele să reflecte totuşi competenţele. Eu cred că dacă nu interveneam acum şi nu era această situaţie de criză, am fi pierdut această bătălie în preuniversitar. Copiii n-ar fi înţeles că şcoala este obligatorie, trebuie să mergi cu plăcere la şcoală şi trebuie să vezi şcoala ca o cale bună pentru succesul social, iar bursele reprezintă mecanisme de excepţie, pe care şi le permită un stat la un anumit nivel”, a explicat Daniel David.
El a afirmat că prin aceste măsuri nu se distruge educaţia, ci mecanismele proaste din educaţie.
”Am văzut că unii colegi vorbeau despre faptul că se distruge educaţia. Nu se distruge educaţia, se distrug mecanismele proaste din educaţie, se distruge ideea de bursiadă, se flexibilizează ideea că norma este un scop, norma nu este un scop, este un mijloc, scopul este o bună educaţie pentru copii. Sigur că norma trebuie protejată în acest proces, dar când normele devin blocaje pentru o bună educaţie, acest lucru nu este normal şi sănătos”, a afirmat David.
El a precizat că speră ca aceste sacrificii să salveze ţara în toamnă pentru a nu fi blocate salarii, pensii şi burse.
”Sper însă ca acest Guvern de sacrificiu sau sper ca acest sacrificiu să ne salveze ţara în toamnă, să nu fim puşi în situaţia să blocăm salarii, pensii, burse, ajutoare sociale, iar după aceea să putem să creştem economic şi să recuperăm pierderile în venituri pe care inevitabil în această perioadă le avem. Îmi pare rău pentru situaţie, dar uneori un ministru şi un prim-ministru, dar şi un ministru trebuie să facă nu ceea ce le place, ci miniştrii trebuie să facă ceea trebuie făcut pentru un sistem”, a declarat ministrul Educaţiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.