Experţi din cadrul Departamentului de Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA) – Serviciul de Siguranţă şi Inspecţie (FSIS) a Alimentelor – au făcut în România o misiune de audit pentru reluarea exportului de carne în Statele Unite ale Americii. Concluziile favorabile ale misiunii vor fi prezentate într-un raport, în cel mult 90 de zile. ANCVSA precizează că, în contextul în care în România pesta porcină africană evoluează prin multe focare, redeschiderea pieţei SUA este o mare oportunitate pentru agenţii economici din domeniu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În perioada 31 august – 29 septembrie 2021 s-a desfăşurat în România misiunea de audit atât online cât şi vizite la faţa locului în unităţi şi laboratoare, organizată de experţii din cadrul Departamentului de Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA) – Serviciul de Siguranţă şi Inspecţie (FSIS) a Alimentelor, în vederea restabilirii echivalenţei sistemului de inspecţie a cărnii din România, cu sistemul american. Misiunea de audit a fost solicitată de către ANSVSA în vederea redeschiderii pieţei din Statele Unite ale Americii pentru carnea şi produsele din carne din ţara noastră”, a transmis, joi, ANSVSA.  

Instituţia precizează că misiunea se înscrie în suita de demersuri întreprinse de serviciile veterinare pentru a identifica şi deschide noi pieţe de desfacere pentru produsele româneşti. 

”În contextul actual al evoluţiei pestei porcine africane în ţara noastră, redeschiderea pieţei SUA, prin exportul cărnii procesate termic, este o mare oportunitate pentru producătorii şi procesatorii din industria de profil din ţara noastră. Concluziile preliminare, favorabile, respectiv faptul că nu au fost identificate deficienţe de sistem, au fost prezentate de experţii FSIS în şedinţa de închidere a misiunii, care a avut loc data de 29 septembrie”, a mai transmis ANSVSA.  

Un proiect de raport al misiunii de audit, care va fi întocmit într-o perioadă de maximum 90 de zile, va fi transmis Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) pentru observaţii şi comentarii. 

”În condiţiile în care cele două părţi vor conveni asupra conformării la cerinţele  componentelor auditate, FSIS va notifica ANSVSA despre restabilirea echivalenţei sistemului de inspecţie a cărnii”, a mai transmis ANSVSA.  

În perioada derulării misiunii, experţii FSIS au auditat 5 unităţi din domeniul cărnii şi al produselor din carne (abatoare şi unităţi de procesare) din judeţele: Timiş, Sibiu, Prahova, Bacău şi Vaslui, Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor din cadrul Direcţiei sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Prahova şi Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară. 

 

 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.