Guvernul a aprobat, vineri printr-o hotărâre, programul „Gala Cercetării Româneşti”. Actul normativ vizează crearea programului anterior menţionat care îşi propune să premieze cele mai luminate minţi ale cercetării româneşti din ţară şi din străinătate şi să promoveze astfel o cultură naţională a cercetării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform comunicatului de presă al Guvernului, premiile vor purta numele unor mari cercetători români, atribuindu-i-se fiecărui premiu o anumită valoare,  astfel:

a)       premiul ”Henri Coandă” - 300.000 lei;

b)       premiul ”Ana Aslan” - 300.000 lei;

c)       premiul ”George Constantinescu” - 300.000 lei;

d)       premiul ”Nicolae Titulescu” - 300.000 lei;

e)       premiul ”Hermann Oberth” - 300.000 lei;

f)        premiul ”Nicolae Vasilescu Karpen” -  300.000 lei;

g)       premiul ”Traian Vuia” - 300.000 lei;

h)       premiul ”Aurel Vlaicu” - 300.000 lei;

i)        premiul ”Mina Minovici” -  300.000 lei;

j)        premiul ”Victor Babeş” - 300.000 lei;

k)       premiul ”Ion Cantacuzino” -  300.000 lei;

Bugetul totală anuală alocată Galei este de 3.300.000 lei, care se indexează cu rata anuală a inflaţiei, mai indică sursa citată.

Selecţia premianţilor Galei este realizată pe criterii competitive şi meritocratice, pe baza unei aplicaţii formulate de către fiecare candidat şi depusă exclusiv în format electronic în condiţiile stabilite prin regulamentul de organizare şi funcţionare al Galei.

Selecţia premianţilor este făcută de către o comisie de evaluare independentă, formată din specialişti în domeniile pentru care se acordă premii, numiţi prin ordin al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării.

Acordarea de premii marilor cercetători români va avea un efect de geo return în economia naţională, deoarece aceştia vor fi tentaţi să revină în ţară şi să efectueze cercetare aplicativă şi pe teritoriul României, în domenii în care producţia în serie generată de rezultatul cercetării determină creşteri semnificative în unele sectoare ale economiei (industrie farmaceutică, industrie IT etc), mai indică sursa menţionată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.