Ciprian Dascălu, economist şef al Băncii Comerciale Române, a declarat că pe final de an putem vedea o inflaţie de 7,7%, dar a precizat că inflaţia de bază care elimină preţurile volatile ar putea fi de 9,8 – 9,9%. Ciprian Dascălu a afirmat, joi, la Evenimentul News.ro - Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României pe 2023, că pentru acest an creşterea economică este estimată la 2,1%.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
“Acum un an cam toată lumea vedea o creştere economică undeva la 2 şi 3%, cu risc mai degrabă în jos după izbucnirea războiului din Ucraina. Economia şi-a dovedit destul de clar rezilienţa, am terminat anul trecut cu o creştere de 4,8 în special datorită accelerării investiţillor în a doua parte a anului. Pentru acest an ca şi prognoză oficială încă avem 2,1 creştere economică, ne pregăteam acum vreo două săptămâni să o creştem spre trei”, a explicat Ciprian Dascălu,
El a precizat că investiţiile merg foarte bine. 
“Vedem investiţiile mergând foarte bine, dacă ne uităm la toate fondurile europene care ar putea intra în an în România sunt undeva până 15 miliarde de euro – PNRR plus Programul Financiar Multianual. Dacă ne gândim 12 – 15 miliarde de euro înseamnă la 4-5% din PIB”, a mai transmis economistul şef al BCR. 
El a mai amintit că salariile sunt uşor negative în sectorul privat. 
“Motorul investiţiilor - consumul privat este uşor pozitiv încă, pe baza estimărilor noastre, economiile din pandemie s-au erodat, dar mai avem o treime din acele economisiri care vor ajuta consumul. Salariile uşor negative. Chiar şi anul trecut salariile au fost uşor negative în sectorul privat sau creşterile salariale au acoperit inflaţia, în sectorul public a fost această consolidare fiscală mult aşteptată. Venim după ani în care salariile din sectorul public au avansat mult peste inflaţie, am avut 4-5 ani cu creşteri peste 20%”, a adăugat Ciprian Dascălu.
El a oferit şi o prognoză privind inflaţia. 
“Vedem o scădere a inflaţiei, dacă ne uităm la profilul de scădere vine mai degrabă din faptul că preţurile la materii prime şi cele agricole şi petrol şi gaze vor scădea, în schimb inflaţia de bază va decelera mult mai încet. Vedem o inflaţie pe final 7,7%, dar inflaţia de bază care elimină preţurile volatile o vedem la 9,8 – 9,9”, a mai transmis economistul şef al BCR.
Evenimentul ”Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României pe 2023” este organizat de Agenţia de presă News.ro, în parteneriat cu Team Innovation Media şi Agenţia de PR şi comunicare Plurivox.
Parteneri ai evenimentului sunt Banca TransilvaniaCITR şi Philip Morris România.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.