România se află printre statele din Uniunea Europeană cu cea mai scăzută pondere a cheltuielilor de protecţie socială în PIB, de sub 13%, în timp ce media europeană este de 18,8%, respectiv 41,1% din cheltuielile generale ale guvernului, potrivit datelor afarente anului 2017 publicate marţi de biroul european de statistică Eurostat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ponderi de sub 13% ale cheltuielilor de protecţie socială în PIB au mai fost consemnate anul trecut în Lituania, Malta, Letonia, Cehia şi Bulgaria, cel mai scăzut nivel fiind în Irlanda, de 9,5%.

Cel mai ridicat nivel a înregistrat Finlanda (24,9%), iar şase ţări, Finlanda, Franţa, Danemarca, Italia, Austria şi Suedia au aavut ponderi de cel puţin 20% din PIB ale cheltuielilor de protecţie socială.

Dintre aceste cheltuieli, grupa vârstnicilor, care include pensiile, a reprezentat 10,1% din PIB la nivelul UE, în toate statele reprezentând cea mai mare parte din cheltuielile de protecţie socială, cu cele mai ridicate nivele în Grecia şi Finlanda (13,8%) în ambele, urmate de Franţa şi Italia (13,4% în ambele) şi Austria (12,5%). România a înregistrat în 2017 o pondere a cheltuielilor pentru pensii de 8,8% din PIB, în creştere de la 8,4% în 2016.

În schimb, cele mai scăzute cheltuieli pentru pensii au înregistrat în 2017 Irlanda (3,4%), Lituania (5,7%) şi Cipru (6%).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.