România a înregistrat în septembrie a doua mare creştere a vânzărilor cu amănuntul din Uniunea Europeană, de 9,7%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cel mai rapid ritm fiind consemnat de Luxemburg, de 15,2%, în timp ce media la nivelul UE a fost de 2,2%, potrivit datelor publicate luni de biroul european de statistică Eurostat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Polonia s-a plasat pe locul al treilea, cu un avans de 8,6%.

În schimb, vânzările de retail au scăzut în Belgia (-3,2%), Germania (-0,4%) şi Slovenia (-0,1%).

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

În zona euro, vânzările cu amănuntul au avansat în septembrie cu 1,1%, în termeni anuali.

Datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS) au arătat că cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, considerat cel mai important indicator al consumului populaţiei, a avansat în septembrie cu 9,7% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, ritm inferior celui înregistrat în lunile precedente, şi a fost susţinută mai ales de vânzările de carburanţi şi de bunuri nealimentare. Ritmul de creştere din luna septembrie este sub cel din august, de 12,6%.

Comparativ cu luna august, afacerile din comerţul cu amănuntul au scăzut în septembrie cu 3,3% pe serie brută, dar au urcat cu 0,1% în cifre ajustate la influenţele sezoniere şi în funcţie de numărul de zile lucrătoare, potrivit INS.

Potrivit Eurostat, cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a scăzut cu 0,2% atât în zona euro cât şi în UE. Cele mai mari scăderi au avut loc în Portugalia (-2,1%), Slovenia (-1,7%) şi Germania (-1,4%) şi cele mai mari creşteri în Estonia (+1,5%), Finlanda (+1,1%), Danemarca şi Polonia (+0,7%).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.