Enel Finance International NV, compania financiară înregistrată în Olanda controlată de Enel S.p.A., a anunţat miercuri că a lansat o obligaţiune multi-tranşă asociată obiectivelor de sustenabilitate pentru investitorii instituţionali de pe piaţa Eurobond în valoare totală de 3,25 miliarde de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 ”Enel Finance International N.V. (EFI), compania financiară înregistrată în Olanda controlată de Enel S.p.A., a lansat o obligaţiune multi-tranşă asociată obiectivelor de sustenabilitate pentru investitorii instituţionali de pe piaţa Eurobond în valoare totală de 3,25 miliarde de euro. Obligaţiunea este legată de realizarea obiectivului de sustenabilitate al Enel ce vizează reducerea emisiilor directe de gaze cu efect de seră (Scopul 1), contribuind la Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 13 al Organizaţiei Naţiunilor Unite (Acţiune climatică), şi este în conformitate cu cadrul de finanţare durabilă al Grupului (Cadrul)”, anunţă grupul.

Se aşteaptă ca emisiunea să fie listată pe piaţa reglementată Euronext Dublin.

Tranzacţia are loc după lansarea de către EFI a primelor obligaţiuni asociate obiectivelor de sustenabilitate din lume în dolari americani şi euro, în 2019, şi prima obligaţiune asociată obiectivelor de sustenabilitate emisă pe piaţa lirei sterline în 2020. Instrumentul lansat de EFI este cea mai mare tranzacţie asociată obiectivelor de sustenabilitate de pe pieţele de capital cu venit fix.

Obligaţiunea, care este garantată de Enel, a fost suprasubscrisă de 3,5 ori, pentru circa 11,3 miliarde de euro şi o participare importantă din partea investitorilor responsabili social (SRI), permiţând Grupului Enel să-şi diversifice baza de investitori.

În acelaşi timp, aşa cum se arată mai jos, EFI a lansat o ofertă voluntară neangajantă pentru răscumpărarea a patru serii restante de obligaţiuni convenţionale pentru o valoare totală maximă de 1 miliard de euro, accelerând atingerea obiectivele grupului de a asigura surse de finanţare durabile în datoria totală brută.

„Lansarea celei mai mari tranzacţii asociate obiectivelor de sustenabilitate, cu cea mai mare valoare subscrisă, marchează un punct important de referinţă, după ce emisiunile de obligaţiuni revoluţionare ale Enel au fost lansate pe piaţa globală a obligaţiunilor de acest tip în 2019, o piaţă care continuă să se dezvolte  într-un ritm exponenţial, captând o gamă largă de sectoare industriale şi zone geografice şi care este acum un instrument consolidat de finanţare durabilă, din ce în ce mai des întâlnit pe pieţele de capital. Cu tranzacţiile pe care le anunţăm acum, prin care răscumpărăm obligaţiunile convenţionale existente pe piaţă şi, în acelaşi timp, emitem noi obligaţiuni asociate obiectivelor de sustenabilitate, reflectăm şi în componenta de finanţare angajamentul nostru de a accelera tranziţia energetică”, a declarat directorul financiar al Enel, Alberto De Paoli.

Tranzacţia îndeplineşte nevoile uzuale de finanţare ale grupului şi este aliniată la cadrul actualizat în ianuarie 2021, care integrează pe deplin sustenabilitatea în programul global de finanţare al Grupului. Cadrul este aliniat cu „Principiile obligaţiunilor asociate obiectivelor de sustenabilitate” ale Asociaţiei pieţei de capital internaţionale (ICMA) şi cu „Principiile de împrumut asociat obiectivelor de sustenabilitate” ale Asociaţiei pieţei împrumuturilor (LMA), verificate de Vigeo Eiris.

În conformitate cu Cadrul, cele trei tranşe ale obligaţiunii sunt legate de Indicatorul cheie de performanţă (KPI) legat de valoarea emisiilor directe de gaze cu efect de seră (Scopul 1) la nivel de grup, măsurat în grame de CO2eq pe kWh, contribuind la realizarea Obiectivul Organizaţiei Naţiunilor Unite de Dezvoltare Durabilă 13.

În acest sens, în octombrie 2020, Enel a anunţat o revizuire a valorii emisiilor directe de gaze cu efect de seră în Scopul 1, la nivel de Grup pentru 2030, la o reducere cu 80% faţă de 2017, atingând o intensitate a carbonului mai mică de 82gCO2eq / kWh. Ţinta este certificată de iniţiativa Science Based Targets (SBTi) ca fiind consecventă cu limitarea încălzirii globale la 1,5°C peste nivelurile preindustriale.

”Calea către obiectivul pentru 2030 include, de asemenea, o ţintă de cantitate de emisii de gaze cu efect de seră (Scopul 1), măsurată în grame de CO2eq pe kWh, egală sau mai mică de 148gCO2eq / kWh până în 2023. Scopul final este de a atinge decarbonizarea completă a mixului energetic al Enel până în 2050”, precizează grupul.

Emisiunea de obligaţiuni este structurată în următoarele trei tranşe: 1 miliard de euro la o rată fixă ​​de 0.000%, cu data decontării stabilită la 17 iunie 2021, cu scadenţă la 17 iunie 2027; 1,25 miliarde euro la o rată fixă ​​de 0,500%, cu data decontării stabilită la 17 iunie 2021, cu scadenţă la 17 iunie 2030; 1 miliard de euro la o rată fixă ​​de 0,875%, cu data decontării stabilită la 17 iunie 2021, cu scadenţă la 17 iunie 2036.

De asemenea, EFI a anunţat lansarea unei oferte pentru răscumpărarea şi, ulterior, anularea, pentru o sumă totală maximă de 1 miliard de euro, a patru serii restante de obligaţiuni convenţionale, şi anume: Titluri de valoare de 2,5 miliarde de euro emise la 17 septembrie 2009, scadente la 14 septembrie 2022 şi cupon de 5.000% (ISIN XS0452187916); Titluri de valoare de 1,0 miliarde de euro emise la 15 octombrie 2012, scadentă la 17 aprilie 2023 şi cupon de 4,875% (ISIN XS0842659426); Titluri de valoare de 1,5 miliarde de euro emise la 27 ianuarie 2015, scadente la 27 ianuarie 2025 şi cupon de 1,966% (ISIN XS1176079843); Titluri de valoare de 1,3 miliarde de euro emise la 1 iunie 2016, scadente la 1 iunie 2026 şi cupon de 1,375% (ISIN XS1425966287).

Oferta începe pe 8 iunie 2021 şi se încheie pe 14 iunie 2021.

EFI vizează să răscumpere titlurile de valoare în numerar, sub rezerva unor condiţii; suma finală a titlurilor răscumpărate în ofertă va fi determinată după încheierea perioadei ofertei, de către EFI, care îşi rezervă dreptul de a creşte sau de a reduce suma maximă menţionată anterior.

În conformitate cu planul strategic actual al grupului, operaţiunea de gestionare a pasivului, combinată cu noua tranzacţie multi-tranşă, va accelera realizarea obiectivelor Grupului de a asigura surse de finanţare durabile în datoria totală brută, stabilite la 48% în 2023 şi peste 70% în 2030.

Emisiunea de obligaţiuni şi oferta au fost susţinute de un sindicat de bănci, cu Banca Akros SpA - Gruppo Banco BPM, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, Banco Santander, BNP Paribas, CaixaBank, Crédit Agricole, Deutsche Bank, Goldman Sachs, ING, Intesa Sanpaolo, JP Morgan, Mediobanca, Natixis, Société Générale şi UniCredit, acţionând în calitate de co-bookrunners.

 

 

 

 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.