Elon Musk a fost criticat luni, pe reţelele sociale chineze, după ce staţia spaţială a Chinei abia a evitat o coliziune cu sateliţi ai Starlink, divizie a companiei spaţiale SpaceX, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sateliţii de la Starlink Internet Services, o divizie a companiei aerospaţiale SpaceX a lui Musk, au avut două ”întâlniri apropiate” cu staţia spaţială chineză, pe 1 iulie şi 21 octombrie, potrivit unui document transmis de China la începutul acestei luni la agenţia spaţială a ONU.

”Din motive de siguranţă, Staţia Spaţială a Chinei a implementat un protocol preventiv pentru evitarea coliziunilor”, a spus China într-un document publicat pe site-ul Oficiului Naţiunilor Unite pentru Afaceri Spaţiale.

Plângerile nu au fost verificate independent.

SpaceX nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Într-o postare de luni pe platforma de microblogging Weibo din China, asemănătoare Twitter, un utilizator a spus că sateliţii Starlink sunt ”doar o grămadă de gunoaie spaţiale”, în timp ce altul i-a descris drept ”arme americane de război spaţial”.

Cu aproape 30.000 de sateliţi şi alte deşeuri despre care se crede că orbitează planeta, oamenii de ştiinţă au îndemnat guvernele să facă schimb de date pentru a reduce riscul de coliziuni spaţiale catastrofale.

Numai SpaceX a implementat aproape 1.900 de sateliţi pentru a-şi deservi reţeaua în bandă largă Starlink şi plănuieşte ca lansările să continue.

”Riscurile Starlink sunt expuse treptat, întreaga rasă umană va plăti pentru activităţile lor de afaceri”, a spus un utilizator care a postat sub numele Chen Haiying pe Weibo.

Agenţia spaţială americană NASA a fost nevoită să anuleze brusc o lansare în spaţiu la sfârşitul lunii noiembrie, invocând riscurile prezentate de resturile spaţiale.

Musk a postat pe Twitter ca răspuns că unele orbite ale satelitului Starlink au fost ajustate pentru a reduce posibilitatea de coliziuni.

China a început construirea staţiei spaţiale în aprilie, odată cu lansarea Tianhe, cel mai mare dintre cele trei module ale sale.

Staţia este de aşteptat să fie finalizată până la sfârşitul anului 2022, după patru misiuni cu echipaj.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.